Gå direkt till textinnehållet

”Man måste också se till medieverkligheten 2021”

Kritikerna kallar TUs förslag att avveckla driftstödet för ”de stora aktörernas förslag”. Men TUs tillförordnade vd Thomas Mattsson slår tillbaka. 

Tidigare i veckan kom TU med förslaget att slopa driftstödet. Kort senare kom kritik mot förslaget från flera håll.

Thomas Mattsson, tf vd på TU, skriver i ett mejl till Journalisten att ett missförstånd i debatten förefaller vara att ett kvalificerat momsundantag, eller en reducerad arbetsgivaravgift, skulle vara de enda stödformerna som man föreslår.

TU vill se en helhet, där vissa stöd är mer transformativa och indirekta, medan andra är mer direkta på grund av att den aktuella tidningen kanske inte påverkas av exempelvis skattesubventioner, menar Mattsson.

Annons Annons

– Naturligtvis kommer TU att för politikerna presentera konsekvensanalyser om hur de förslag som kan bli aktuella påverkar oss publicister. TU bildades ju redan 1898 och vår intention är att bidra till att tidningar fortsatt ska kunna ges ut, skriver Thomas Mattsson.

— Vi välkomnar alla argument, men man måste också se till medieverkligheten 2021: när det anförs att exempelvis stora koncerner sammantaget får stora stödbelopp i nuvarande system, så är ju detta bara en konsekvens av att marknaden har konsoliderats på grund av att små tidningar varit hotade och att större koncerner därför har räddat dessa, fortsätter han.

Fler avsnitt
Fler videos