Gå direkt till textinnehållet

Kritiken mot TU-förslaget: ”De stora aktörernas förslag”

I veckan kom TU med utspelet att man bör slopa driftsstödet, ett förslag som nu får kritik av en rad mindre aktörer. Ändrar man på balansen är det självklart att vi kommer få se vinnare och förlorare, menar Jonas Ohlsson (bilden), medieforskare och föreståndare för Nordicom.

Journalisten berättade tidigare i veckan om TU:s förslag att avveckla driftstödet, införa ett momsundantag och reducera arbetsgivaravgiften för journalister.

Förslaget oroar mindre tidningar på landsorten som varnar för att konsekvensen kan bli färre lokalnyheter.

Jan Justegård, chefredaktör på Tranås-Posten, menar i en intervju med Ekot att det är ett förslag som gynnar de stora koncernerna.

Annons Annons

Även Ulrika Knutson, tidigare ordförande för Publicistklubben, delar den bilden.

– Det är klart att det här är de stora aktörernas förslag, säger hon till Göteborgs-Posten.

En ledare i Ystads Allehanda är också inne på de många svårigheterna med att göra om stödet: "Lösningen med specialregler för moms och lägre arbetsgivaravgifter för vissa yrkesgrupper är dock inte helt lätt. Dels är risken stor att det gynnar de redan stora aktörerna", skriver ledarskribenten Petter Birgersson.

Aftonbladets Eric Rosén varnar i stället för att ett stort problem med TU:s förslag är att den lösning som efterfrågas är avhängig dagspolitiken.

”Momssatser och arbetsgivaravgifter är eviga konfliktfrågor mellan höger och vänster, politiskt laddade och förhållandevis lätta att förändra den dag journalister inte står lika högt i kurs hos riksdagsmajoriteten”, skriver han.

I en text på DN Debatt kritiserar även ETC-grundaren Johan Ehrenberg TU för att de vill ge bättre marginaler åt tidningsjättarna.

I Sverige har vi sedan lång tid tillbaka styrt stödet mot tidningar som har bedömts befinna sig i en utsatt marknadsposition, oftast andratidningar eller små tidningar.

– Ändrar man på den balansen är det självklart att vi kommer få se vinnare och förlorare, menar Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare för Nordicom.

– Stödet är inriktat mot små tidningar och ekonomiskt svagare tidningar, ett förslag som riktar sig mot redaktionell storlek kommer såklart gynna de större, det kommer man inte ifrån, säger Jonas Ohlsson till Journalisten.

Fördelar med det nya förslaget skulle exempelvis vara att med det stödet blir det betydligt enklare att förstå hur det kommer att slå för tidningshusen.

– Nu har vi en allt mer vildvuxen flora av olika stödformer i Sverige, med olika ansökningsprocedurer. Ett sådant här förslag skulle minska ansökningsbyråkratin och det skulle bli mer förutsägbart för aktörerna på marknaden, säger Jonas Ohlsson.

Ett problem som han ser är var man ska dra gränserna? Vilka tjänster ska inkluderas och vilka ska inte det?

– Ser man på utvecklingen i Sverige så vet man att oavsett vilka stödformerna man inför så kommer det en anpassning av marknaden till de pengar som finns att söka, säger han.

– Oavsett vilken modell man väljer så kommer det finnas vinnare och förlorare.

Läs mer: Sd vill slopa direktstöd till medier

Läs även: Mattsson: "Det här är mediehistoria"

Fler avsnitt
Fler videos