Gå direkt till textinnehållet

Mattsson: ”Det här är mediehistoria”

Att Tidningsutgivarna idag föreslår att det 50 år gamla driftsstödet ska slopas är inget mindre än mediehistoria, menar TUs Thomas Mattsson. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert välkomnar utspelet.

Branschorganisationen TU föreslår idag att driftsstödet, som funnits sedan 1971 och som 2021 ska ge dagspressen mer än 650 miljoner kronor, slopas.

– Det här är faktiskt mediehistoria, säger tf vd Thomas Mattsson i en kommentar till Journalisten.

TU vill i stället att nyhetsmedier ska få ett kvalificerat momsundantag, så kallad ”nollmoms”. Det ska premiera tidningar som investerar i journalistik som engagerar publiken så att den köper innehållet och därmed bidra till branschens omställning från reklam- till läsaraffären.

Annons Annons

Journalistförbundet har länge krävt ett reformerat press- och mediestöd, och välkomnar att TU nu samlat sig kring ett förslag och är berett att reformera stödsystemet, säger ordförande Ulrika Hyllert.

– Journalistförbundet hade 2013 ett förslag som byggde på att ett reformerat mediestöd behöver riktas mot journalisterna och de redaktionella tjänsterna, och vara teknikneutralt. De delarna i TUs förslag stämmer väl överens.

Hur brådskande är det med ett nytt system?
– Det går att förstå att det varit svårt för medieägarna att kunna diskutera att ändra distributionsstödet som varit så viktigt för stora titlar, att det tagit tid. Men nu är det verkligen hög tid, säger Ulrika Hyllert.

TU förespråkar en övergångslösning under en begränsad tid.

– Inte minst för så kallade andratidningar blir det här ju en stor omställning. Men detta är ändå ett nytt och viktigt besked till politiken: TU är berett att diskutera en stor mediestödsreform, menar Thomas Mattsson.

TU föreslår också reducerad arbetsgivaravgift för journalister. I den frågan, liksom momsförslaget, har Journalistförbundets styrelse ännu inte satt ned foten utan behöver diskutera och analysera förslagen, enligt Ulrika Hyllert.

TU vill också se en utveckling av redaktionsstödet. TU menar vidare att vita fläckar-stödet för lokal journalistik är värdefullt men måste bli mer förutsebart och långsiktigt.

– Däremot är nog innovations- och utvecklingsstödet är inte nödvändigt, om man ska vara ärlig, anser Thomas Mattsson.

TU vill också att stöden bör vara rättighetsbaserade och inte bör kopplas till det medieetiska systemet.

Varför kommer TUs ställningstagande just nu?
– TU inledde i november en stor genomlysning av de befintliga systemen i form av möten med medlemsföretag och andra medieorganisationer. Vi har försökt lyssna in och har dessutom pratat med de politiska partierna. Nu har vi haft extra styrelsemöte, gått igenom alla argument för och emot och är redo att presentera TUs förslag, säger Thomas Mattsson.

– Vi har också uppfattat att flera partier snart går ut med sina egna förslag, exempelvis har ju Moderaterna idag yrkat på större presstöd och bland annat reducerad arbetsgivaravgift.

Har tajmingen påverkats av kritiken ni riktat mot MPRTs nya föreskrifter för mediestöd?
– Nej. TUs diskussion har pågått en längre tid och nu vill vi ha en konstruktiv debatt och, helst, bred politisk förankring. Det står så stora demokrativärden på spel när man fattar beslut som påverkar nyhetsförmedling och opinonsbildning att det måste vara långsiktiga lösningar där olika aktörer inte agerar i egna intressen.

Ulrika Hyllert tycker att det ska bli intressant att se hur TUs förslag tas emot av politiken. Journalistförbundets roll i den kommande processen är att rikta fokus mot journalistiken och demokratin, menar hon.

Fler avsnitt
Fler videos