Gå direkt till textinnehållet

Ljusnan fälldes av PON

Pressens Opinionsnämnd (PON) fäller Ljusnan för att ha brutit mot god sed. Nämnden anser att tidningen riktade allvarlig kritik mot en sjuksköterska, utan att låta henne komma till tals.

I början av februari 2007 publicerade Ljusnan tre artiklar som handlade om problematiken kring ätstörningar. Rubrikerna var: "Vem ser flickorna med ätstörningar?", "Fem steg mot aneroxia" och "Barn får ofta rådet att banta". I två av artiklarna använde tidningen en tonårig flicka som drabbats av sjukdomen som ett exempel på problematiken.

Flickans sjuksköterska som omskrevs i tidningen anmälde Ljusnan. Hon menade att tidningen enbart gått på flickans föräldrars version när de felaktigt påstod att hon uppmanat flickan att gå ner i vikt. Tidningen borde ha kontrollerat uppgifterna och gett henne möjlighet att kommentera dem. Eftersom hon var den enda skolsköterskan på flickans skola på den namngivna orten kunde hon lätt identifieras.

Tidningen ansåg att avsikten inte hade varit att framhäva någon konflikt mellan flickan och skolsköterskan. Därför hade tidningen gjort det tydligt att flickans föräldrar inte ansåg att skolsköterskan kunde ställas till svars för dotterns insjuknande. Om tidningen hade låtit sköterskan kommentera uppgifterna hade publiceringen framstått som en anklagelse gentemot henne, vilket den inte var.

Annons Annons

Allmänhetens Pressombudsman ansåg att Ljusnan bör klandras och hänvisar till att uppgifterna i tidningen tillsammans riktar allvarlig kritik mot sköterskan. Tidningen borde därför ha publicerat hennes syn på händelserna.

PON instämmer i PO bedömning.

Fler avsnitt
Fler videos