Gå direkt till textinnehållet

Eskilstuna-Kuriren klandras för vilseledande bildmontage

En åklagare som uttalade sig fick illustrera en artikel i Eskilstuna-Kuriren om en person som onanerat på en buss. Nu klandras tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Eskilstuna-Kuriren publicerade i april en puff som bestod av en bildsammansättning på tidningens förstasida med två bilder där den ena föreställde en kvinna och den andra en buss. Under bilden publicerades rubriken: ”Onanerade på bussen – fångades på film”. Någon bildtext fanns inte.

Kvinnan på bilden föreställde en åklagare som i artikeln uttalat sig om ett sexuellt ofredande. Hon anmälde publiceringen då det framstod som att hon var gärningspersonen.

Webbredaktionen tog bort bilden en kort tid efter publiceringen, och Eskilstuna-Kuriren har medgivit att publiceringen var ett misstag, men menar att det i artikeln tydligt framgick att anmälaren var åklagare och att gärningspersonen var en man.

Annons Annons

Medieombudsmannen skriver i sitt uttalande: ”Kombinationen av rubriken och bilden på anmälaren i puffen, där det inte tydliggörs vem hon är i sammanhanget, är ett publicistiskt övertramp som gjorts på ekurirens förstasida. Att det går att klicka sig vidare till artikeln och få information som ger en förklaring till saken är inte tillräckligt. Även om det var oavsiktligt och misstaget hanterades snabbt är skadan som drabbat anmälaren inte försvarlig.”

Mediernas Etiknämnd delar MOs bedömning och klandrar Eskilstuna-Kuriren för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos