Gå direkt till textinnehållet

Lämnar Fox News efter 18 år

När Maria Karlsson flyttade från Skåne till USA var hon omedveten om att hon nästan 25 år senare skulle ansvara för nyhetsinnehåll producerat på Amerikas mest hatade och älskade nyhetskanal. Nu säger hon upp sig.

Vi möts på Gregorys café i New Jersey där hon bor med sin man Chris Silvestri. Det är smidigt för henne. Det har varit skolfotografering för hennes elever i fjärde klass idag. Andra dagen på nya jobbet.

Vad fin du är i håret.
– Tack, jag plattade det faktiskt imorse, men jag gillar inte att hålla på och fixa. Har alltid trivts bättre bakom kameran än framför. I journalistbranschen kan man ju tro att vissa bara vill vara fotomodeller med en åsikt, säger hon och beställer en svart kaffe och någon sorts mjuk kaka. Hon hann inte äta lunch idag.

Maria Karlsson var fram tills fredagen den 26 oktober VD för Fox News affiliate news division. Hon hade ansvar för allt från nyhetsinnehåll till personalfrågor. 
Vid stora nyhetshändelser var det hon som bestämde vilket material som skulle göras tillgängligt för de lokala nyhetskanalerna runt om i landet samt fördelade sändningstid och resurser. När, hur och i vilket format.

Annons Annons

Hon är bestämd i sitt kroppsspråk och svarar ivrigt på mina frågor på lätt skånska. Ibland halkar hon över och börjar prata engelska. Branschtermerna känns naturligare på engelska än på svenska.
Efter att ha hoppat runt mellan olika tv-utbildningar och praktikplatser i Sverige under början av 90-talet valde Maria Karlsson att ta ett sabbatsår i USA. Där reste hon runt med en utbildningsorganisation innan hon pluggade till journalist på college i Arizona. 
Kort efter universitetsexamen fick hon jobb på en lokal NBC-station där hon efter tre veckor blev redaktör. År 2000 lämnade hon NBC för Fox News.
– Egentligen baserade jag inte valet av kanal på mer än att Fox gav mig ett bra intryck under intervjun. Det var en kvinnlig chef på det kontoret som visste vad hon ville och det gillade jag, säger hon.

”Rättvis och balanserad”, det är nyhetskanalen Fox News egen slogan om sin journalistik. Men kanalen anklagas ofta för att nyhetsrapporteringen är högervriden och till fördel för republikanerna. Maria Karlsson är inte förvånad när hon får frågan, det är inte första gången.
– Alltså såhär: det beror på vad du har som utgångspunkt. Sverige är ett väldigt progressivt land och som svensk är det klart du tycker att nästan allt Fox rapporterar om är till höger, säger hon och fortsätter:
– Och ja, Fox är till höger om CNN och MSNBC och PBS till exempel. Men om du tittar på USA till det stora hela kan man också argumentera att Fox är i mitten medan de andra kanalerna är till vänster.
Är du republikan?
– Jag uttalar mig sällan om mina egna åsikter men nej det är jag inte. Jag är inte demokrat heller. Jag har röstat på båda sidor och identifierar mig inte med någon av dem. Det beror på kandidaten.

Fox News sänder nyheter från klockan nio på morgonen och under hela dagen. På kvällarna och nätterna sänder Fox åsikts-tv som till exempel Tucker Carlson Tonight, Hannity och The Ingraham Angle. Opinion shows, som det kallas, har vuxit sig starka under 2000-talet och har varit ett enormt framgångskoncept för de flesta amerikanska kabel-tv-kanaler.
Fox News kritiseras ofta för att inte tydligt nog dra en linje mellan nyhetsrapportering och politiska åsikter. Maria Karlsson har själv aldrig jobbat med åsikts-tv men hon förstår kritiken.
–  Ta till exempel Sean Hannity. Han har en enormt stor publik men han är också anställd för att ha en åsikt och jag kallar inte honom för journalist. Jag räknar heller inte program som Fox and Friends som nyheter. Programledarna där är inte journalister.
Hon suckar och lutar sig framåt, det är inte första gången hon förklarar det här.
– Folk sitter ofta och tror att jag tycker så som de här programledarna eller debattörerna bara för att jag jobbar på Fox och det stämmer inte. Det är faktiskt otroligt irriterande.
Genom sina 20 år på vägen mot toppen av mediebranschen i USA har Maria Karlsson mött fördomar från alla möjliga håll. Hon ser nästan road ut när jag frågar henne.
– Jag tror folk har svårt att placera mig i ett fack och det gör dem obekväma, säger hon och fortsätter:
– När jag säger var jag jobbar får jag höra att jag är extremrepublikan och religiös fanatiker och när jag säger vart jag kommer ifrån är jag socialist. Hemma i Sverige är jag från en småstad i Skåne med allt vad det innebär. Dessutom är jag kvinna och chef, det blir jobbigt för många, skrattar hon.

Nu gör Maria praktik på en kommunal skola i Jersey City för att få klart sin magisterexamen som lärare. Ett lugnare jobb där hon inte behöver ha koll på presidentens Twitter-konto varenda minut.
– Jag är klar på Fox. Det är en påfrestande bransch. Att alltid vara uppkopplad och tillgänglig. Jag har varit inne i karusellen så länge och varit med om så mycket utan att någonsin hinna smälta allt och reflektera, säger hon och tillägger:
– Sedan ser jag ser fram emot att laga mat fler än två gånger i månaden.
Beslutet att hoppa av den snabbt snurrande nyhetskarusellen var inte enbart personligt. Maria Karlsson berättar att hon tycker att branschen har utvecklats i en riktning som hon inte tycker om.
– Journalister är väldigt utsatta i dagens tonläge. Det är mycket troll, stalkers och politiskt våld. Förra valåret tvingades vi ha säkerhetsvakter även för vår inrikesrapportering.
– Sedan det här med att det knappt lönar sig, att alla redaktionerna bantas ner, sparpaket hit och dit samtidigt som det läggs större ansvar på varje enskild reporter. Och så tycker jag att åsikts-tv tar över lite, vad hände med vanlig hederlig nyhetsrapportering?

 

Maria Karlsson
Ålder: 46 år.
Familj: Maken Chris. 
Bor: New Jersey, USA.
Uppväxt i: Skåne.
Utbildning: Olika tv-utbildningar, läst journalistik på college i Arizona.

Fox News
Grundades: 7 oktober 1996
Ägs av: Fox Entertainment Group
Grundare: Rupert Murdoch
CEO: Suzanne Scott
Huvudkontor: New York City
Språk: Engelska
Sändningstider: Dygnet runt
Nyhetssändningar: 09-17:00 och 18:00-19:00
Åsikts-tv: 17-18:00 och 19:00-06:00
Antal tittare per dag: 2,4 miljoner under bästa sändningstid 18-23 (juli 2018)
Populäraste programmet: Hannity
Bäst betald: Sean Hannity, tjänade 36 miljoner dollar mellan 1 juni 2016 och 1 juni 2017.

Källor: Time.com, Adweek.com och Wikipedia.

Malin Ottander

 

Fler avsnitt
Fler videos