Gå direkt till textinnehållet

Fox News sparkar Tucker Carlson

Fox News beslut att med omedelbar verkan sparka en av USAs mest inflytelserika republikanska opinionsbildare Tucker Carlson fattades tre dagar efter den kostsamma förlikningen med rösträkningsföretaget Dominion.

Måndagens besked att Tucker Carlson lämnar Fox News överraskade medarbetare, tittare och republikanska politiker. Enligt New York Times fattades beslutet av Fox vd Lachlan Murdoch och Fox News Medias vd Suzanne Scott i fredags kväll och Tucker Murdoch informerades av Scott på måndagsmorgonen.

Beslutet fattades tre dagar efter att Fox i en förlikning med rösträkningsföretaget Dominion gått med på att betala 8,1 miljarder kronor för den skada Dominion lidit genom Fox News spridning av lögner och konspirationsteorier om valfusk i presidentvalet 2020.

Tucker Carlson var en av dem som spred lögnerna till sina tittare, samtidigt som sms han skickat vid tiden till chefer på Fox och som avslöjats i samband med rättsprocessen visat att han varit medveten om att det handlat om lögner.

Annons Annons

Tucker Carlson har genom åren gjort sig känd för att sprida konspirationsteorier till den republikanska väljarbasen, samtidigt som det förekommit spekulationer om att han skulle ställa upp i presidentvalet 2024 eller senare.

På måndagen kom också beskedet att CNN sparkar nyhetsankaret och den politiska kommentatorn Don Lemon. Lemons kontrakt löpte till 2026, enligt New York Times, men CNN valde att avsluta det med omedelbar verkan.

En av orsakerna kan vara sjunkande tittarsiffror, en annan växande kritik mot Lemon efter att han i februari fällt en stötande kommentar om åldrande kvinnor i direktsändning. Don Lemon sade att den republikanska presidentkandidaten Nikki Haley, 51, inte är ”i sina bästa år” och att ”kvinnor anses vara i sina bästa år i 20- till 30-årsåldern och kanske i 40-årsåldern”. Han bad sedermera om ursäkt för sitt uttalande.

Fler avsnitt
Fler videos