Gå direkt till textinnehållet

Lagstiftning mot förtalsstämningar närmar sig

Inom kort presenteras EU-kommissionens lagförslag mot SLAPP, domstolsstämningar för att avskräcka journalister från granskning. Svenska Realtid har stämts på mångmiljonbelopp i London. ”Det var en helt normal granskning“, säger reportern Annelie Östlund.

SLAPP står för ”Strategic Lawsuits Against Public Participation”.

– Helt enkelt missbruk av juridiska metoder för att tysta journalister och andra. Ett mer sofistikerat sätt än dödshot, men som kan få allvarliga konsekvenser, sammanfattade Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, fenomenet vid ett webinarium arrangerat av RSF och Europaparlamentet på torsdagen.

SLAPP är vanligt förekommande i flera länder i Europa och är ibland gränsöverskridande, exempelvis affärsmannen Svante Kumlins stämning av den svenska tidningen Realtid i en domstol i Storbritannien.

Annons Annons

Annelie Östlund är en av två reportrar på Realtid som stämts på drygt 13 miljoner pund av Kumlin. Hon beskriver granskningen av Kumlins solpanelsbolag som en rutingranskning där de hittade bland annat en skatteskuld.

– Det här var något vi tittar på varje dag. Vi hade dokument från domstol, från konkursförvaltare, inga anonyma källor, och kontaktade honom inför varje publicering med frågor.

I stället för intervjuer fick Realtid mejl från Kumlins advokater som de uppfattade som hotfulla, där man varnades för att riskera både höga skadestånd och fängelse.

Skulle Realtid fällas i brittisk domstol skulle det innebära slutet för tidningen och för de enskilda journalisterna att tvingas leva på existensminimum under lång tid, konstaterade Annelie Östlund.

– Dödshot är väl snäppet värre. Men dagligdags funderar jag på mitt ansvar för min familj. Hade jag varit ensam och bott i hyresrätt hade det varit en sak.

I november röstade EU-parlamentet igenom sitt anti-SLAPP-förslag, och nästa vecka väntas alltså kommissionen lägga fram ett lagförslag.

– Vi behöver en minimistandard på EU-nivå för anti-SLAPP, som givetvis inte får inskränka nationell lagstiftning, sade EU-parlamentariken Evin Incir (S).

Hon betonade att den starka svenska tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen inte får försvagas av gemensam EU-lagstiftning.

– Det viktiga är att EU kommer överens. Då kan vi med mer kraft säga att vi har ett jätteproblem, och kan försöka fixa det, sade Erik Halkjaer.

Han varnade också för konsekvenserna om Svante Kumlin skulle lyckas få framgång i målet mot Realtid.

– Då kommer det stå en rad på kö, det här blir bara början.

Annelie Östlund är skakad av att bli förtalsstämd i ett annat land, men ser ingen professionell kursändring framför sig.

– Vi fortsätter naturligtvis. Det här är vad jag gör och alltid har gjort.

Rätt beslut, menade Erik Halkjaer:

– Realtid agerar helt rätt. Men svenska medier behöver bli bättre på att backa upp dem som drabbas av det här. Sampublicering är ett bra sätt, det har skett i andra länder.

Annelie Östlund väckte också frågan om Utrikesdepartementets roll.

– Jag är en svensk medborgare som sitter i Sverige och gör mitt jobb. Sen kan vem som helst dra ut mig till England och stämma mig. Borde inte någon i Sverige säga något då? undrade hon.

Filippa Arvas Olsson, expert på kulturdepartementet, försvarade regeringen och menade att både den och tidigare regering tar problemet med förtalsturism och SLAPP på stort allvar.

Fler avsnitt
Fler videos