Klart: EU vill stärka rättsskyddet

12 november, 2021

EU-parlamentets förslag för att stärka rättsskyddet mot förtalsstämningar, så kallade SLAPPs, har nu gått igenom.

Journalisten har tidigare berättat om EU-parlamentets planer på att stärka skyddet för journalister och aktivister från obefogade rättsprocesser, ofta kallade SLAPP.

Nu är det klart att förslaget gick igenom med en stor majoritet, 444 röster mot 48 och 75 som lade ned sin röst.

Alla svenska EU-politiker som röstade var för förslaget, utom Sverigedemokraterna som röstade emot, skriver Europaportalen.

– Resolutionen borde begränsats till att enbart skydda journalister och inte utvidgats till aktivistorganisationer, medieföretag, akademiker och NGOs, eller skydda alla medborgare, sade Charlie Weimers (SD) till Europaportalen efter omröstningen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies