Gå direkt till textinnehållet

Bemanningsavtal närmar sig: ”Hoppas på ett rejält lönepåslag”

Förhandlingarna för de bemanningsanställda vid Marieberg Media är inne i ett intensivt skede. Julia Kråklind, ordförande för journalistklubben vid Marieberg Media är förhoppningsfull. ”Vi måste få igenom förbättringar nu.”

Fyra av Journalistförbundets fem kollektivavtal med Medieföretagen är i hamn efter att parterna nådde en överenskommelse om etermedieavtalet för två veckor sedan. De fyra avtalen har innehållit få villkorsförändringar, i likhet med den övriga avtalsrörelsen för tjänstemän. 

Nu återstår bemanningsavtalet, där de fackliga kraven på förbättringar varit större och mer högljudda. I praktiken omfattar bemanningsavtalet bara två företag: Media Resurs med cirka 40 anställda samt Bonnier News interna bemanningsföretag Marieberg Media med cirka 400 anställda. Intensiteten i förhandlingarna ökar och Journalistförbundet har de senaste veckorna trappat upp kommunikationen kring de bemanninganställdas villkor, bland annat genom att i sociala medier låta 25 anonyma journalister på Marieberg Media komma till tals om synen på företaget och villkoren.

Frågan är om parterna kan komma överens före midsommar – och vad som händer annars. Ett strejkvarsel under sommaren skulle kunna slå hårt mot Bonnier News titlar, eftersom de tar in sina sommarvikarier via Marieberg Media.

Annons Annons

Hur långt ifrån varandra står parterna?
– Jag kan inte säga så mycket konkret i nuläget, men allmänt kan jag säga att jag känner mig förhoppningsfull. Vi måste få igenom förbättringar som är mer lika de villkor som våra dagspresskollegor har. Vi känner verkligen att det är dags nu, säger Julia Kråklind, ordförande i journalistklubben på Marieberg Media.

I våras genomförde de anställda på Marieberg Media en aktion som tydligt visade hur stort missnöjet är bland de bemanningsanställda, bland annat hade man tryckt upp tröjor med texten ”B-laget” som man hade på sig. 

– Flera medlemmar har valt att dela sina vittnesmål kring orättvisorna på till exempel sociala medier, och det är tydligt att det kan inte fortsätta så här. Det kan inte ledningen blunda för. Kombinationen av lägre lön och sämre villkor än våra kollegor på kundföretagen gör att missnöjet är stort.

Vilka frågor är viktigast?
– I dagsläget har vi inte rätt till betald ledighet på samma sätt som kundföretagsanställda kollegor har. Exempelvis SKL-dagarna – de ska alla ha rätt till och inte bara vissa utvalda journalistvikarier eller vissa tidningar, vilket vi åtminstone lyckats få till genom ett lokalt avtal. Även den så kallade ”gubbveckan”, en extra vecka ledigt när man har fyllt 40.

Lönegapet mellan bemanningsanställda och anställda på kundföretagen är stort, särskilt i storstäderna.

– Det kan skilja upp till 8 000 kronor, trots att vi många gånger har arbetat längre än våra kollegor. Vissa av oss har till och med personalansvar för dem, vilket är ganska absurt.  Vi hoppas verkligen på ett rejält lönepåslag i år.

Ett annat krav som enligt Julia Kråklind är viktigt för många medlemmar är att man ska kunna välja fast månadslön om man har ett längre vikariat, istället för garanti- och prestationslön, då man enbart får betalt för de dagar man arbetar.

– Trots att vi jobbar 100 procent och har ett vanligt kontrakt. Är det många röda dagar i en månad får vi mycket lägre lön. Det kan i sin tur försvåra om man vill ta bostadslån, vissa banker tar bara hänsyn till det som är garanterat. Några vill dock ha garanti- och prestationslön, till exempel de som jobbar skift. Därför vill vi att man ska kunna välja.

Hon utesluter inte strejkvapnet.

– Det är inte en omöjlighet om vi känner att det inte finns några andra alternativ. Vi måste få till en förändring och kan inte fortsätta så här. Men som vikarie måste man hela tiden visa framfötterna, man vågar inte sticka ut hakan för mycket.

– Bara för att man går ut i strejk betyder det inte att man får som man vill, vi måste också fundera på vilka konsekvenser det kan få. Men det finns en väldigt stor kampvilja.

Förhandlingarna har dragit ut på tiden.

– Hellre att det tar lite tid och blir bra. Annars finns det snart inte några vikarier kvar i journalistbranschen, säger Julia Kråklind.

Katarina Dahlskog, förhandlingschef på Journalistförbundet kommenterar läget i förhandlingarna:

– Vi är inte klara, så är det. Vi kommer att fortsätta förhandla bemanning i nästa vecka. Vi har ett väldigt stort tryck från våra medlemmar både vad det gäller löner och villkor. Dessutom är det ett väldigt stort engagemang även från kundföretagens journalistklubbar vad gäller villkoren för bemanningsanställda journalister.

– Alla förhandlingsdagar är viktiga, vi har tider utsatta nästa vecka och jag hoppas att vi kan komma överens om ett avtal som innebär bättre villkor på bemanningsområdet. Det är mycket vi ska få svar på från motparten i kommande vecka, jag vill inte föregå, men jag har en förhoppning om att vi kan lösa det här på ett bra sätt.

Är förhoppningen att det ska vara klart före midsommar?

– Det vore ju bra, men det vet vi inte.

Fler avsnitt
Fler videos