Gå direkt till textinnehållet

Lägre förtroende för medier i utsatta områden

Medietilliten är hög i Sverige, men lägre bland boende i utsatta områden. Det visar en enkät som Järvaveckan och Schibsteds In/Lab låtit Novus göra.

I enkäten har 1 000 boende i utsatta områden och 1 000 personer ur den bredare allmänheten intervjuats. Medietilliten är hög bland de svarande men varierar mellan olika redaktionella medier och är generellt lägre bland boende i utsatta områden än i den svenska allmänheten.

71 procent av de boende i utsatta områden har mycket eller ganska stort förtroende för Sveriges Television, jämfört med 82 procent i svenska allmänheten. Samma siffror är 61 procent (utsatta områden) respektive 83 procent (allmänheten) för Sveriges Radio. Det skriver Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman, och In/Labs vd Agnes Stenbom i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Förtroendet för Youtube är avsevärt större bland boende i utsatta områden (23 procent) än bland personer som inte bor i utsatta områden (tolv procent).

”Mediernas skildringar upplevs som obalanserade. 50 procent av de boende i utsatta områden upplever att händelser som koranbränningar skildras på ett obalanserat sätt i nyhetsmedia, jämfört med 36 procent av allmänheten”, skriver de i debattartikeln och efterfrågar bland annat mer ”konstruktiv journalistik” för att överbrygga förtroendeklyftan.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler