Gå direkt till textinnehållet

”Putins kock” startade journalistskola i ockuperade områden

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigosjin dränker ockuperade områden i östra Ukraina i rysk propaganda. Det visar en utredning som Reportrar utan gränser genomfört.

Reportrar utan gränser (RSF) avslöjar i en rapport hur den ryske medieentreprenören Alexander Malkevitj tagit kontroll över medielandskapet i de ryskockuperade områdena i södra och östra Ukraina.

Malkevitj har nära koppling till Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigosjin, ”Putins kock”, och har bland annat varit chef för den engelskspråkiga ryska propagandasajten ”USA Really. Wake up Americans”, vars moderbolag RIA FAN är en avknoppning av den ryska trollfabriken Internet Research Agency i Sankt Petersburg.

RSFs granskning visar att Malkevitj rekryterat ”journalister” från Ryssland för att jobba på nystartade ryska propagandakanaler i ryskockuperade områden, bland andra Mariupol 24, ZaMedia och Tavria TV. I augusti startade han en ”journalistskola” i Cherson och i september undertecknade han ett avtal mellan Mariupol 24 och universitetet i Mariupol om en journalistutbildning.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos