Gå direkt till textinnehållet

Kronofogden lämnade ut journalists namn och frågor till granskad

Borås Tidning JO-anmäler Kronofogdemyndigheten för åsidosättande av offentlighetsprincipens anonymitetsskydd efter att en handläggare till en skuldsatt person lämnat ut uppgifter om vilka uppgifter en journalist begärt ut.

Borås Tidnings nyhetschef Karin Samuelsson har skrivit anmälan till JO. Enligt henne har Kronofogdemyndigheten efter att BTs reporter begärt ut allmänna handlingar ha lämnat ut dem, men också antecknat journalistens namn, titel och vilka uppgifter som begärts ut. Anteckningen ska sedan ha funnits i handlingar som lämnats ut till en skuldsatt person som tidningen granskade.

– Vi ser att det här skulle innebära potentiella risker om det var ett gängse tillvägagångssätt hos Kronofogdemyndigheten. Därför att det kan innebära och i det här fallet innebär, att en granskad person får veta vilka frågor vi ställer och när vi ställer dem, säger Karin Samuelsson till Journalisten.

– Man kan i en granskning ställa frågor brett, och i ett tidigt skede. Vi vill inte att myndigheten skriver in dem i sina anteckningar som den granskade personen sedan kan ta del av.

Annons Annons

Är det första gången det här händer?
– Det är första gången vi får kännedom om det, och av en ren slump, när vi tog ut underliggande handlingar i ett ärende. Hur vanligt det här är har jag ingen kännedom om. Därför vet jag inte om det hänt tidigare. Det vi kan se är att flera handläggare på myndigheten verkar ha agerat på det här sättet.

Vilka förväntningar har du på JO?
– Jag hoppas att JO ska konstatera att det här är olämpligt.

 

Fler avsnitt
Fler videos