Gå direkt till textinnehållet

Nöjesguiden har miljonskulder hos Kronofogden

Nöjesguiden har över 3,5 miljoner kronor i obetalda skatter. Krav mot bolaget har nu hamnat hos Kronofogden. Även ägarbolaget HKM och Djungeltrumman har hamnat hos fogden. Ägaren Stefan Hallenius uppger i ett mejl till Journalisten att bolaget har en plan för att betala skulderna och att driften av Nöjesguiden fortsätter.

Det är sju krav om obetalda skatter mot bolaget Nöjesguiden Media AB, som ger ut det anrika gratismagasinet, som landat hos Kronofogden. Totalt handlar det om 3 576 474 kronor som Skatteverket nu vänt sig till Kronofogdemyndigheten för att få in. 

Även hos tidningens ägarbolag, HKM Media, och hos koncernens Göteborgsbaserade tidning Djungeltrumman finns det obetalda skatteskulder. De förföll under måndagen, och har därför hamnat hos Kronofogden under tisdagsmorgonen. De skulderna är dock betydligt mindre än Nöjesguidens skulder, HKM Media ska betala 49 191 kronor och Djungeltrumman 113 232 kronor.

I ett mejl uppger Kronofogdens presstjänst att myndigheten inledde en utredning kring Nöjesguidens skulder i somras, och att den inte har fått kontakt med bolaget. Den initiala utredningen har visat att det inte finns några tillgångar att utmäta, uppger Kronofogden. Myndigheten har möjlighet att ta pengar som finns på bankkonton, ta över kundfodringar och sälja bolagets materiella tillgångar för att få in pengarna. Skulle det inte vara möjligt att driva in skulden på det sättet kan bolaget sättas i konkurs, då tar en konkursförvaltare över bolaget och försöker betala skulderna och sälja eller avveckla verksamheten. Myndigheten har dock inte fattat beslut om några ytterligare åtgärder i nuläget. 

HKM Medias vd Stefan Hallenius skriver i en mejlkommentar till Journalisten att skulderna uppstått till följd av nedgången i konjunkturen och att bolaget tappat några affärer. Bolaget ska också ha fått skulder uppskjutna under covid-pandemin, vilka förföll i samband med att de fick fler skulder. 

– Så det ser värre ut än vad det är, skriver han. 

– Vi betalar löpande. Har gjort en plan som vi håller.

Kronofogden bekräftar att det har inkommit betalningar från koncernen till myndigheten. Den senaste den 12 oktober, då 10 000 kronor betalades in. 

Nöjesguiden Media AB har inte lämnat in någon årsredovisning för 2022, trots att det skulle ha skett senast i juli. Den ska dock lämnas in på fredag, uppger Stefan Hallenius. 

– Vi fokuserade på att fixa långsiktig planering på grund av skatterna, skriver han. 

HKM Media tog över Nöjesguiden 2016 och köpte Djungeltrumman 2017. 

Fler avsnitt
Fler videos