Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot Sörmlands Medias dagsbeting på 1,5 artiklar

”Journalisterna har blivit tempoarbetare där anställdas prestationer kan mätas ner på sekunden” skriver Aftonbladets Peter Kadhammar i en kritisk text, med exempel från Södermanlands Nyheter. Utgivaren Eva Burman svarar på kritiken.

I en uppmärksammad kolumn skriver Kadhammar om journalistyrkets förvandling. Journalistiken var länge ”ett yrke som präglades av frihet och kreativitet. Inte längre: journalisterna har blivit tempoarbetare som så många andra i den nya ekonomin där anställdas prestationer kan mätas ner på sekunden”, skriver han.

Exemplet han ger kommer från Södermanlands Nyheter som tillsammans med övriga titlar i Sörmlands Media (Katrineholms-Kuriren, Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning) ”har infört beting och krav på klick för sina reportrar. En reporter ska producera minst 1,5 artiklar per dag och varje reporter får ett mål på hur många klick hens artiklar ska generera.”

Eva Burman är utgivare på Sörmlands Media. Hon förnekar att det som tidningarna ägnar sig åt är klickjakt.

Annons Annons

– Det som blir läst är blåljus, fördjupningar, casebaserad journalistik om samhällsfrågor, och granskningar. Klick är kvalitet. Det är vad våra betalande kunder läser. Alla våra artiklar är låsta, säger Eva Burman.

Syftet med att mäta klick är att hjälpa reportern att välja bort, menar hon.

– Pressmeddelanden, tråkiga handlingar i ett diarium som berör en väldigt begränsad grupp människor – det blir inte läst. Läsaranalysen görs för att vi vill säkerställa att reportrarna lägger sin tid på rätt saker, så att det vi gör är angeläget och folk vill fortsätta prenumerera.

Betinget på minst 1,5 artikel per dag i snitt är en konsekvens av minskade redaktioner och ett fortsatt krav på matiga papperstidningar för att inte tappa prenumeranter i snabbare takt än de dör av, enligt Burman.

Men kan det inte bli en knepig balans mellan kvalitet och kvantitet? Man kanske inte ringer det extra samtalet?
– Såklart kan det vara tufft ibland. Men om du skriver en artikel en dag, så kanske du skriver en artikel och en notis nästa dag. Och klarar du inte ditt beting en månad händer inget särskilt.

Hon betonar att SN har grävande reportrar som lägger lång tid på gräv i perioder, och att alla reportrar ska kunna lägga tid på fördjupning eller gräv.

– Däremellan gäller samma krav för dem. Men inte när de gräver.

Roger Sundberg, journalistklubbens ordförande på Södermanlands Nyheter, tillträdde i början av året. Sedan dess har klubben inte tagit ställning för eller emot betingen och klickmålen.

– Jag vet inte hur klubbens diskussioner kring målen gick när de infördes.

Däremot diskuteras målen bland medlemmarna, säger Sundberg.

– En del medlemmar har svårt att nå upp till målen och det är självklart att det kan leda till stress. Andra reportrar har inga problem med att nå målen. En förklaring till att det går lättare för vissa reportrar att nå sina mål beror bland annat på våra bevakningsområden. Det är till exempel lättare för en krimreporter eller näringslivsreporter att hitta snabba nyheter som blir väl lästa än för en miljöreporter.

En annat problem som enligt Roger Sundberg lyfts fram av medlemmar är att målen skapar en konkurrens på redaktionen.

– Reportrar sparar gärna på jobb i stället för att ge dem till nyhetsdesken, för att ha något att skriva om nästa dag.

Yrket förändras fort, konstaterar även Eva Burman. Idag ska man kunna göra allt, från att skriva till att livesända, i ett ”hyfsat” tempo.

– Det är tufft. Vi lägger jättemycket pengar på kompetensutveckling.

Att ni och många andra idag har svårt att hitta journalister – beror det på de här kraven?
– Nej, det tror jag inte. En förklaring är att vi har en generell arbetskraftsbrist i Sverige. En annan att mediebranschen varit så bra på att prata om tidningsdöden. Som har lett till att syo-konsulenter avråder från journalistutbildningar, för de tror inte att det finns jobb. Och en stor grupp har lämnat yrket under de senaste årens uppsägningar.

Fler avsnitt
Fler videos