Gå direkt till textinnehållet

Offentlighetspriset till Sörmlands enda transparenta kommun

Tidningsutgivarna tilldelar Vingåkers kommun Offentlighetspriset 2022.

Sörmlands minsta kommun Vingåker, med sina 9 000 invånare, var den enda av regionens kommuner som var transparent gentemot medier om smittspridningen under coronapandemin. Det visade Sörmlands Medias granskningar 2020. Nu får kommunen Offentlighetspriset av TU.

Prismotiveringen lyder:

”Sörmlands Medias tidningar har, när de granskat öppenheten i regionens nio kommuner, funnit att den minsta av dem – Vingåker – stuckit ut med sitt aktiva arbete för att öka kunskapen kring offentlighetsprincipen och meddelandefriheten, för att öka transparensen i sin verksamhet. Tidningens uppföljande granskning visar att arbetet gett resultat. Under coronaepidemin var också Vingåkers kommun den enda i länet som var helt öppna kring smittspridningen, medan andra kommuner samarbetade för att dölja fakta och därmed försvåra allmänhetens insyn och journalistisk granskning. Vingåker har också bjudit in Sörmlands Medias tidningars chefredaktör Eva Burman för att föreläsa för kommunens medarbetare om offentlighetsprincipen, meddelandefriheten och journalistiskt arbete. Detta är ett ypperligt exempel på hur en kommun bör agera i allmänhetens tjänst. Mot den bakgrunden tilldelas 2022 års Offentlighetspris Vingåkers kommun.”

Annons Annons

– Som företrädare för landets mediehus har Tidningsutgivarna ofta skäl att kritisera såväl förslag till inskränkningar i handlingsoffentligheten, som när kommuner och myndigheter försvårar för medborgare och medier att ta del av information de har laglig rätt till. Samtidigt är det viktigt att också lyfta fram de goda exemplen; de som verkligen efterlever lagens anda och gör offentlighetsprincipen till dygd, säger Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert i en kommentar.

Det årliga Offentlighetspriset är en utmärkelse och ett hedersomnämnande som går till den kommun, myndighet eller annan del av den offentliga förvaltningen, eller en enskild person som verkar där, som i praktisk handling uppfattas göra sitt bästa för att säkerställa medborgarnas och mediernas insyn och för att offentlighetsprincipen ska fungera. Priset delades ut första gången 2021 och gick då till Lycksele tingsrätt.

Fler avsnitt
Fler videos