Gå direkt till textinnehållet

Krismöte på Aktuellt

SVTs programdirektör Jan Helin och Aktuellts ansvarige utgivare Ulf Johansson har kallat till krismöte på Aktuelltredaktionen i dag efter onsdagens kritiserade debatt mellan Jan Helin och Janne Josefsson. (UPPDATERAD)

Mötet gäller hela Aktuellts redaktion och ska äga rum klockan 11 i dag, skriver Expressen. Bakgrunden är den uppmärksammade debatten mellan Uppdrag Gransknings reporter Janne Josefsson och Jan Helin i onsdagens Aktuellt, där programmets hantering av Nya Tider diskuterades.

"Internt har det funnits ganska många olika tolkningar av vad som sagts och menats", säger Hanna Dowling på SVTs pressjour till Expressen.

Onsdagens debatt i Aktuellt fick kritik för att den till stor del handlade om vad Jan Helin hade sagt under ett tidigare internt möte på Aktuelltredaktionen. Både Janne Josefsson och Aktuellts programledare Nike Nylander uppfattade att Helin ansåg att extremister aldrig skulle ges utrymme i debatter i SVT, vilket Jan Helin sade var en missuppfattning.

Tidigare samma dag hade Jan Helin skrivit en artikel i DN Kultur där han kritiserade Aktuellts intervju med Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk efter tidningens medverkan på Bokmässan.

Efter Aktuelltsändningen i onsdags beklagade Nike Nylander att debatten blev för intern. Det är en av de frågor som kommer att tas upp under dagens möte, enligt Hanna Dowling.

"Ja det är en rad olika saker skulle jag säga. Dels det som har hänt de senaste dagarna med Jan Helins text och vad som menas med den. Sen hade vi Aktuelltdebatten i onsdags kväll. Men det handlar också om större frågor om public service uppdrag och hur man ser på det", säger hon till Expressen.

Debatten i onsdagens Aktuellt har anmälts två gånger till Granskningsnämnden för radio och tv, skriver Dagens Media. Anmälarna anser att programledaren Nike Nylander agerade partiskt. 

Fler avsnitt
Fler videos