Gå direkt till textinnehållet

Konsulternas råd: ”Ta bort var femte chef”

Arbetstagarkonsulterna på Helsingborgs Dagblad ger ledningen rådet att göra sig av med 20 procent av cheferna. Journalistklubbens ordförande Hedvig Juhasz Toth (bilden) instämmer i konsulternas analys.

På tolv år har antalet medarbetare på HD minskat med cirka 100, varav 60 på redaktionen. Men antalet chefer är lika många nu som 2001 när HD och NST (Nordvästra Skånes Tidningar) slogs samman.

Nu är de externa arbetstagarkonsulterna klara med sin analys inför de besparingar som kan drabba 25 journalister på tidningen. Journalisten har tidigare berättat om sparpaketet.

Arbetstagarkonsulternas råd är att minska chefsbeståndet.

Annons Annons

– De har kommit fram till att vi har en alldeles för hög överbyggnad både på redaktionen och på marknadsavdelningen och rekommenderar att 20 procent av tjänsterna tas bort, säger journalistklubbens ordförande Hedvig Juhasz Toth.

Håller du med om konsulternas förslag?
– Oh ja. Vi har två redaktionschefer, två chefredaktörer, en VD och många mellanchefer. Det är lika många chefer nu som när vi gick ihop med NST trots att vi har blivit 100 färre.

Hur kan det komma sig att HD genomfört så stora personalminskningar utan att minska antalet chefer?
– Ja, det är väldigt konstigt och jag ställer mig undrande till det.

Det är inte första bakslaget för HDs ledning i detta sparpaket. För två veckor sedan berättade Journalisten att ledningen tvingades backa från ett förslag om omfattande nedläggningar av lokalredaktioner efter att prenumeranter började säga upp tidningen i rask takt.

Förhandlingen om besparingarna på HD fortsätter i eftermiddag, enligt Hedvig Juhasz Toth kommer fokus att ligga på chefsbeståndet.

– Psykologiskt blir det svårt att genomföra den här besparingen utan ta med cheferna, säger hon.

Journalisten söker HDs chefredaktör Lars Johansson för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos