Gå direkt till textinnehållet

Kommun ska granska inslag och artiklar

Efter granskningar som bland annat lett till att kommundirektören i Falun har avgått tillsätter Faluns kommun en extern utredning. Den ska bland annat få fram om något TV-inslag eller artiklar kan föranleda anmälan till Granskningsnämnden, vilket har fått Dalarnas Tidningars chefredaktör Carl-Johan Bergman att rasa.

Turbulensen i Falu kommun har varit stor den senaste tiden vilket lett till att tre toppchefer samt kommundirektören har valt att lämna. DT är ett av mediehusen i Dalarna som har granskat händelserna bakom avhoppen precis som SVT som gjort flera avslöjanden

När Carl-Johan Bergman, ansvarig utgivare på DT, såg pressmeddelandet från kommunen som berättar att de tillsätter en extern utredning för att granska vad som gick snett hoppade han dock till. I pressmeddelandet framkommer det även ett deluppdrag för den externa granskaren: ”Den ska granska medierna – för skattebetalarnas pengar”, skriver Bergman i en krönika på DT.se.

Det här är orimligt, menar Carl-Johan Bergman.

”Om medier – som ju exempelvis förhåller sig till de pressetiska reglerna och har ansvariga utgivare som har juridiskt ansvar för det som publiceras – då bedöms ha begått fel i sin rapportering eller granskning, då kan givetvis den som upplevt sig vara utsatt för detta anmäla publiceringen/publiceringarna till Granskningsnämnden (som SVT och Sveriges Radio skärskådas i) eller till Pressombudsmannen (dit man vänder sig om man är missnöjd med exempelvis DT:s journalistik). (…) Det är häpnadsväckande att Faluns toppolitiker med skattemedel tillsätter en utredning som uttryckligen har till uppgift att skaka fram underlag till en eventuell motaktion mot medierna”, skriver chefredaktören.

I en artikel i DT svarar kommunstyrelsens ordförande Susanne Norberg (S) DTs reporter Nina Blazevic på varför de ska granska medierna.

”Vi har sagt att den som ska göra utredningen också måste få med sig allt som media har tagit fram och få med sig den bilden också. Det är mycket material som finns framtaget där och det är jätteviktigt att det blir med i sin helhet i en utredning”, säger Norberg.

”Ni ska använda skattepengar till mediegranskning, vanligtvis är förfarandet att man anmäler till exempelvis Granskningsnämnden som sköter utredningen. Man behöver inte betala för det. Varför ska ni ändå göra det?”, frågar DTs reporter.

”Jodå, det vet vi väl. I nuläget kan jag inte säga att det finns någonting sådant fel, utan det handlar mer om att vi vill ha en sammanhållen utredning. Jag tror också att vi är skyldiga medborgarna ett svar på vad det var som hände”, svarar Susanne Norberg.

Fler avsnitt