Gå direkt till textinnehållet

”Köks-Emma” kan vara politiskt utspel

Under sommaren har flera landsortstidningar publicerat en insändare från en ung kvinna som kallar sig ”Köks-Emma”. Men det är inte säkert att hon är en person utan ett politiskt utspel. (KORRIGERAD)

Anders Nilsson, nyhetschef och tf ansvarig utgivare för Sydöstran, fick förra veckan en insändare via mejl. Skribenten kallade sig Köks-Emma, och sade sig vara en 24-årig före detta medlem i Hotell- och restaurangfacket. Rubriken var ”Restaurangfacket sviker oss medlemmar”.

Anders Nilsson mejlade tillbaka och ville ha hennes telefonnummer. Men fick inget svar. Till Viralgranskarna på Metro berättar han att han då googlade på rubriken. Det visade sig att flera tidningar publicerat samma debattinlägg.

I mejlet som Anders Nilsson fick stod det att Köks-Emma ”jobbar i restaurang här i länet”. När Viralgranskaren ringde runt bland de lokaltidningar som tryckt Köks-Emmas insändare, sju stycken hittills, uppger fem att även de fått den tillsammans med formuleringen att hon skulle jobba ”i restaurang här i länet”. Köks-Emma skulle alltså ha jobbat i restaurangkök i Blekinge, Jönköping, Värmland, Gävleborg. Kalmar och Södermanland.

Annons Annons

Insändaren har även diskuterats på sociala medier. Viralgranskarna skriver att Sebastian Tham och Niklas Gillström, pressekreterare för moderata biståndsministern Hillevi Engström och för moderata infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, har twittrat ut länken. Thams tweet blev retweetad av Sofia Arkelsten, moderat ordförande i riksdagens utrikesutskott. Även Centerpartiets kandidat till kommunfullmäktige i Skurup, Jeanette Bohman, har skrivit om den.

 

Fler videos
Fler avsnitt