Gå direkt till textinnehållet

MO: ”Jag kan inte stå för att vara med i en organisation som säger sig värna om pressfrihet och låter ryssarna vara kvar”

Sverige och ytterligare åtta länder lämnar det europeiska nätverket AIPCE sedan det vägrat utesluta Ryssland, trots vädjan från Ukraina.

Alliance of Independent Press Councils of Europe, AIPCE, är ett nätverk för 32 europeiska länder som har någon form av självreglerande pressetiskt system, grundat 1998. Nu lämnar Sverige och ytterligare åtta länder, varav Danmark, Norge och Finland, nätverket med buller och bång.

Anledningen är att AIPCE inte velat utesluta Ryssland, trots att Ukraina krävt det. Det har fått Ukraina att i stället lämna organisationen.

– Jag kan inte stå för att vara med i en organisation som säger sig värna om etik och pressfrihet och låter ryssarna vara kvar men puttar ut ukrainarna. Det är orimligt, säger MO Caspar Opitz.

Annons Annons

I ett gemensamt uttalande deklararar de åtta länderna nu att de avsäger sig sitt medlemskap i AIPCE till den den dag Ukraina återkommer som medlem.

– Vi hoppas att man ska ompröva beslutet. Men tills vidare allierar vi oss med ukrainarna och bildar ett litet nätverk utanför den här alliansen, för att ta strid för pressetik och pressfrihet, säger Caspar Opitz.

AIPCE har stöttats av EU-kommissionen och Unesco.

Fler avsnitt
Fler videos