Gå direkt till textinnehållet

Ulrika Hyllert: ”Chockerande utspel från Erdogan”

Turkiets president pekade igår ut journalisten Bülent Kenes som en person han vill se utlämnad av Sverige för att öppna dörren till Nato. ”Provocerande och direkt stötande”, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Vid gårdagskvällens pressträff med statsminister Ulf Kristersson (M) och den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan (AKP) pekade Erdogan ut exiljournalisten Bülent Kenes som en person han kräver att Sverige ska lämna ut till Turkiet.

Kenes är en av de journalister som stått på Erdogans omtalade lista tillsammans med bland andra Levent Kenez.

– Jag är chockad över att en journalist i Sverige får höra sitt namn på en presskonferens, och bli kallad terrorist, bredvid den svenska statsministern, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

– Det är svårt att ta in att det här ens har hänt.

Bülent Kenes har vänt till sig till Journalistförbundet för råd och stöd sedan listan över personer Turkiet vill se utlämnade blev offentlig i somras.

– Vi stöttar honom, har träffat honom nyligen och är väl insatta i vem han är, hur han jobbar och vad han har för roll. Han är en journalist och en demokratikämpe. Så det är provocerande och direkt stötande att höra det här från Turkiet.

– Det visar också på den avgrundsdjupa skillnaden mellan den turkiska och svenska synen på demokrati. Då måste den svenska regeringen verkligen vara på sin vakt och inte vika en tum från svensk bedömning när det gäller vem som betraktas som terrorist. Egentligen att stå upp för helt självklara bedömingar när det gäller yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Känner du oro?
– Det vore konstigt om jag inte var orolig, men samtidigt litar jag på att Sverige är en rättsstat och inte viker sig för det här. Jag tycker inte att Bülent Kenes ska ha anledning till oro.

Utspelet visar också varför det är mycket svårt att jobba som oberoende journalist i Turkiet, understryker Ulrika Hyllert.

– Det här är varför det inte går.

Bülent Kenes var tidigare chefredaktör för den engelskspråkiga tidningen Today’s Zaman, som har kopplingar till den av Erdogan terrorstämplade Gülenrörelsen.

Fler avsnitt
Fler videos