Gå direkt till textinnehållet

Emma, 26, om att bevaka södra Lappland: ”Här finns ingen sommartorka”

Med ett bevakningsområde som sträcker sig från Åsele i de sydligaste delarna av Lappland till Klimpfjäll upp mot den norska gränsen är lokalreportern Emma Hellgren van med många bollar i luften.

Emma Hellgren, 26, började resan mot journalistyrket via medieprogrammet i Norrköping, dit hon flyttat från hemorten Åsele, Västerbotten. Under andra året på gymnasiet fick hon sommarvikariat på Lokaltidningen som bevakar södra Lappland och ägs av VK Media.

Det slutade med att hon fick jobba vidare när en kollega skulle gå på föräldrarledighet, efter det var det en annan som skulle gå i pension. Sedan våren 2021 är Emma Hellgren fast anställd, med ett ansvarsområde att bevaka orterna Dorotea, Åsele och Vilhelmina som alla ligger i södra Lappland.

– Området jag bevakar är stort, det slutar nere vid Stekenjokk som ligger vid gränsen mot Jämtland, cirka 25 mil från Åsele där jag utgår från. Jag bevakar också områden som Borgafjäll dit det är två timmar med bil och Klimpfjäll, säger Emma Hellgren.

Det blir en del bilkörande i tjänsten antar jag?
– Ja, man får planera sin dag väl. Om jag ska ut mot fjället så hinner man inte med flera jobb. Det är väldigt viktigt att ha lokalkännedom så man vet om det händer fler saker på vägen som man eventuellt kan plocka upp.

Hur ser en arbetsdag se ut?
– Ingen dag är den andra lik, det är det som är så roligt. Men jag åker inte till fjälls varenda dag och sitter inte heller fyra timmar i bilen varje dag. Ibland har jag ett jobb i en kommun en förmiddag och en annan kommun på eftermiddaggen. Men ibland har jag skrivardagar också. Ibland åker jag hemifrån jättetidigt för att hinna långt, det är olika dag för dag, fortsätter hon.

Vad är de stora frågorna i ert bevakningsområde?
– Det händer otroligt mycket här nu, det startas nya företag och det byggs mycket. Framför allt är det fjällturismen som ökar vilket det finns både framsidor och baksidor med. Många invånare här är inte lika glada över exploateringar av naturen. Man vill ha kvar sin orörda natur, eller sina renbetesmarker. Sen har det också handlat mycket om vården, det är personalbrist. Samma sak för företagen som lider av kompetensbrist. Sen har jag såklart fått göra ett och annat EPA-traktor reportage också.

Hur ser sommartorkan ut?
– Det finns ingen sommartorka här, särskilt nu när restriktionerna har släppt. Det finns alltid nåt att skriva om, om man bara har ögonen öppna så händer det massor av saker.

Du har din sista semesterdag imorgon, sen är du tillbaka på redaktionen på måndag. Vad är det första du kommer ta tag i?
– Nybyggarveckan i Vilhelmina, det är en kulturvecka med mycket historiska inslag och konst, musik och annat. Det avslutas sen med Midnight light festival.

Fler avsnitt
Fler videos