Klubbens kritik efter att Fria tidningen försatts i konkurs
Fria tidningen har gått i konkurs och redan idag, måndag, lade redaktionen ned pennorna för gott. Journalistklubben riktar kritik mot ledningens hantering.
I februari kunde Journalisten berätta att ägaren ETC sagt upp de kvarvarande tjänsterna på Fria Tidningar. Då var det fortfarande oklart om tidningen skulle behöva läggas ned, nu står det alltså klart att det blir konkurs. I konkursansökan som finns hos tingsrätten står det att sökanden inte ”kan betala skulder i den takt de förfaller till betalning".
ETC-ägaren Johan Ehrenberg menar att orsaken till konkursen är att de andra fyra tidningarna som ingick i Fria-bolaget tvingades lägga ned i höstas sedan de inte fick presstöd. Personalen på tidningarna har upp till åtta månaders uppsägningstid vilket i praktiken innebar att den kvarvarande tidningen – Fria Tidningen – ensam skulle bära personalkostnaderna.
– Fria är den enda tidningen kvar i bolaget och då blir det den som ska bära lönekostnaden, i och med att de som var tvungna att sluta inte har fått nya jobb. Det här blev till slut omöjligt. Vi gjorde så gott vi kunde och hoppades att fler skulle hitta andra anställningar, men det gick inte. Det är viktigt att säga att vi har betalat alla skatter och alla frilansare, den enda skuld som finns är löneskulden som växer för varje månad, säger Johan Ehrenberg till Journalisten.
Hade ni kunnat göra något annorlunda?
– Ja, vi hade kunnat lägga ned tidningen redan i november men vi ville ge det en chans. Fria har varit en röst och vår tanke var att den rösten skulle fortsätta, men det gick inte, säger Ehrenberg.
Journalistklubben berättar om ett besked som kom väldigt plötsligt.
– Ena dagen får man höra att det går helt okej, nästa dag får man besked om konkurs. Vi hade förhandlingar på torsdagen och då hördes ingenting om det här men på fredag morgon fick vi beskedet, säger Maria Knutsen-Öy, journalistklubbens ordförande.
Hade det här gått att undvika enligt er?
– Det är svårt att säga. Men alla här känner är att det är väldigt olyckligt att det som har kommunicerats till våra läsare, från arbetsledningen, är att konkursen skylls på oss. Att det handlar om våra långa uppsägningstider. Det är inte speciellt kul, säger Maria Knutsen-Öy.
Ni håller inte med om beskrivningen?
– Vi har ju rätt till våra uppsägningstider, menar Knutsen-Öy.
Under måndagen ska personalen ha ett första möte med konkursförvaltaren men redan nu har de fått besked om att det inte kommer ut någon mer tidning.
Konkursförvaltare är advokat Emma Berglund som berättar att hon nu ska börja samla in uppgifter för att se över om det finns möjlighet för en lönegaranti.
– Första steget är att träffa personalen och samla lönespecifikationerna för att se vilka som eventuellt har lönefodringar, säger hon.