Gå direkt till textinnehållet

Fria Tidningar säger upp alla journalister

Ägaren ETC säger upp de kvarvarande 4,5 tjänsterna på Fria Tidningar. Om tidningen behöver läggas ned är dock inte klart, det avgörs huruvida den får presstöd eller inte.

Journalisten berättade i november att ETC lägger ned sina 15 lokala titlar sedan de inte nått presstödsgränsen. Sedan dess har 8,3 tjänster sagts upp på Fria Tidningar, och nu kommer nya besked att ETC även säger upp de kvarvarande 4,5 tjänsterna.

Om tidningen behöver läggas ned är dock inte klart. Klarar den presstödet är beskedet från ägaren till journalistklubben att medarbetarna ska återanställas och LAS-listan gäller.

– Förhoppningen och tanken är ju, som vi förstår det, att återanställa när uppsägningstiderna löper ut, säger journalistklubbens ordförande Maria Knutsen-Öy (bilden) till Journalisten.

Annons Annons

Många av de nu uppsagda medarbetarna har jobbat i mer än åtta år vid tidningen vilket gör att de har en åtta månader lång uppsägningstid. Det innebär att tidningen kommer vara nära på fullt bemannad fram till augusti.

– Det är väldigt tråkigt och man hade önskat att det gått att göra på något annat sätt, men jag kan samtidigt förstå det. Med tanke på de långa uppsägningstiderna vill man inte riskera att sitta kvar med åtta månader långa anställningar om vi inte får presstöd, säger Knutsen-Öy.

Journalisten söker ETC ansvarige utgivare Johan Ehrenberg. I en kommentar till Medievärlden bekräftar han att de ämnar återanställa om tidningen får presstöd.

Fler avsnitt
Fler videos