Gå direkt till textinnehållet

Chefredaktören efter SvD-klubbens kritik mot ledarsidan: ”Vore för mig helt främmande att sätta munkavle”

Efter att den biträdande chefen för Svenska Dagbladets ledarsida, Peter Wennblad, skrivit på Twitter att fler politiker borde ”vara lite mer respektlösa mot journalister” vill klubben att ledningen agerar. Chefredaktören Anna Careborg slår ifrån sig kravet.

Tidigare idag berättade Journalisten om den storm som blossat upp inne på Svenska Dagbladet efter att ledarredaktionens biträdande chef Peter Wennblad skrivit på Twitter att fler politiker borde ”vara lite mer respektlösa mot journalister” samtidigt som han kallar dem en yrkesgrupp med ”uppblåst självbild”.

Chefredaktören Anna Careborg har inga planer på att agera mot Peter Wennblad, uppger hon till Journalisten.

– Vi är noga med att skilja på det vi kallar “news” och “views”, därför har vi en politisk chefredaktör för ledarredaktion. Det vore för mig helt främmande att gå in och sätta munkavle på en enskild ledarskribent och vad personen i fråga uttrycker på Twitter, så länge det håller sig inom ramen för det som är lagligt. Det i sig skulle vara ett direkt hot mot det fria ordet, oavsett vilka känslor eller reaktioner den opinionsbildande tweeten än väcker, skriver hon i ett mejlsvar.

Annons Annons

Journalistklubben ser händelsen som en arbetsmiljöfråga och har inför ett stormöte på redaktionen, som hålls i eftermiddag, också framfört det till tidningsledningen.

Journalisten har tagit del av skrivelsen:

Styrelsen har igår kväll och idag fått många synpunkter från bekymrade medlemmar med anledning av tweeten från tidningens vice politiske chefredaktör. Det gör att vi nuläget ser detta som en arbetsmiljöfråga.

Utan att försöka analysera tweeten – om den underblåser hatet och det tilltagande föraktet mot journalistkåren eller inte får andra avgöra – är frågan vi nu vill ställa: Kan vi räkna med redaktionsledningens stöd när sådant här inträffar. Har vi er bakom ryggen? Vi hoppas och tror att det är så. Nästa fråga är hur ni i så fall vill och är beredda att visa det, skriver klubben.

Journalisten söker Anna Careborg med frågor om hur ledningen ser på klubbens begäran.
 

Fler videos
Fler avsnitt