Gå direkt till textinnehållet

Klubben på AT: ”Jättetråkigt – men samtidigt en lättnad”

Alingsås Tidning Marcus Löfström, ordförande i journalistklubben på WM Media, om konkursen: ”Ett ägarbyte är nödvändigt.”

Sent på onsdagseftermiddagen kom beskedet att AB William Michelsens boktryckeri och WM Media, som ger ut Alingsås Tidning och gratistidningarna Lerums Tidning och Härryda-Posten & Partille Tidning, har försatts i konkurs.

– Det känns självklart jättetråkigt, men samtidigt en lättnad, säger Marcus Löfström, ordförande i journalistklubben. Det har rent ut sagt varit jävligt jobbigt de senaste veckorna. Folk har haft ångest och mått extremt dåligt. Den psykosociala arbetsmiljön har varit katastrofal, vilket har lett sjukskrivningar.

På torsdagsmorgonen har den av tingsrätten utsedda konkursförvaltaren, advokat Björn Svensson, träffat anställda på företaget. Enligt uppgift kommer dock en ny konkursförvaltare att ta över, på grund av en jävsituation. Björn Svensson företrädde en av bankerna under rekonstruktionen av AB William Michelsens boktryckeri för tre år sedan.

Annons Annons

Arbetsplikten gäller och andra företag har visat intresse för att ta över Alingsås Tidning, bland andra Stampen.

– Jag skulle bli förvånad om det inte finns flera intressenter, säger Marcus Löfström.

Om det kommer en ny ägare, vad behöver den göra?
– Satsa på lokal journalistik. Vi gör bra tidningar, men ett ägarbyte är nödvändigt. Jag vill att vi ska komma upp i den nivå som vi alla vet att vi kan nå men aldrig har getts möjlighet. Det finns en enorm kompetens i huset för att göra riktigt bra lokaljournalistik i de tre kommunerna som vi bevakar.

Hur stora skulderna är i bolaget är oklart, men på torsdagen fanns tio betalningsförelägganden om totalt 268 000 kronor registrerade hos Kronofogden. De största beloppen rör obetalda räkningar från TT Nyhetsbyrån, Nyhetsbyrån Siren, Wasa Kredit och Securitas. Dessutom finns ett betalningsföreläggande från Collectum om 16 910 kronor och ett från Svenskt Näringsliv om 18 641 kronor.

Journalisten söker William Michelsen för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos