Gå direkt till textinnehållet

Klubbar välkomnar nytt sändningstillstånd

På torsdagen beslutade riksdagen om ett sändningstillstånd för public service som sträcker sig till 2019. Uppräkningen av anslagen blir två procent årligen. Journalistklubbarna på public service-bolagen välkomnar sändningstillståndet men vill se en större trygghet för journalisterna och högre arvoden för frilansar.

Det sex år långa sändningstillståndet innebär en en årlig uppräkning av anslagen om två procent samt en särskild höjning av URs medel med 50 miljoner kronor för att vidga och utveckla URs utbildningsuppdrag.

Företagen ska inte kunna tillgodoräkna sig verksamhet på internet som en del av public service-uppdraget, men kulturutskottet anser att regeringen ska överväga en förändring på den punkten.

Sändningstillståndet välkomnas av Journalistförbundet.

Annons Annons

”Bolagen inom public service har med en stabil ekonomi goda förutsättningar att ställa om till en personalpolitik som ger fler trygga jobb. Det är en alltför stor andel journalister som har otrygga jobb i dagsläget. Nu har public service-företagen tid, möjlighet och förhoppningsvis också viljan att föregå med gott exempel”, kommenterar Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet.

Även journalistklubbarna välkomnar sändningstillståndet, och vill se en satsning på tryggare jobb.

”En hög andel otrygga jobb är både oekonomiskt och oetiskt. Om personalen byts ut i snabb takt försvinner viktig kompetens, vilket blir mycket kostsamt i längden. Dessutom gör trygga journalister bättre journalistik”, skriver Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistklubben på Sveriges Radio i en kommentar.

”Licensbetalarna ska kunna kräva att våra bolag använder sina pengar på ett effektivt och schysst sätt. Trygga jobb är både effektivt och schysst”, säger Johanna Hultman, ordförande för Journalistklubben på Utbildningsradion.

Klubbarna vill också se högre arvoden till frilansar och andra uppdragstagare.

”Tittarna och lyssnarna ska kunna vara säkra på att de underleverantörer som bolagen använder via licensmedel också ska följa god sed på svensk arbetsmarknad med rimliga ersättningar och drägliga arbetsvillkor”, säger Petteri Karttunen, ordförande för Journalistklubben på SVT.

Fler avsnitt
Fler videos