Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet säger nej till återkallning av sändningstillstånd

Journalistförbundet avstyrker lagförslaget som skulle ge domstol möjlighet att med hänsyn till Sveriges säkerhet återkalla sändningstillstånd för privata tv- och radiokanaler. Förslaget strider mot grundlagen, enligt förbundet.

Som Journalisten rapporterat varnade Publicistklubben i förra veckan för att en ”smittoeffekt” gentemot tidningar skulle kunna inträffa om det nya lagförslaget blir verklighet. Förslaget skulle göra det möjligt för allmän domstol att efter talan från Justitiekanslern dra tillbaka sändningstillstånd för närradiokanaler, kommersiella radio- och tv-kanaler och text-tv om de bedriver sändningarna så att det uppstår en möjlig fara för Sveriges säkerhet.

Även Journalistförbundet avstyrker i sitt remissvar lagförslaget, som förbundet ser som ”mycket problematiskt” genom att det innebär en stor inskränkning av yttrandefriheten för berörda medieföretag.

– Det är såklart viktigt, både för Sverige och för förtroendet för journalistiken, att medier inte publicerar uppgifter som skadar Sveriges säkerhet. Med det sagt är medierna redan hårt reglerade när det gäller vad som får publiceras och vi tycker inte att det finns skäl att ytterligare begränsa yttrandefriheten, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet, i en kommentar.

Annons Annons

Förslaget undergräver ansvarig utgivares ställning och strider mot intentionerna i grundlagarna, anser förbundet.

Läs remissvaret här.

Fler avsnitt
Fler videos