Gå direkt till textinnehållet

Klimatkris och valår präglar Fojo-våren

Kriminaljournalistik, kontoplaner och klimatgranskning. Det är några av vårens kurser på Fojo: Medieinstutet.

Ansökningsperioden till Fojos fortbildningskurser pågår just nu och fram till 24 november. De flesta kurser hålls på plats i Kalmar. Utbildningsansvariga Annicka Flovin konstaterar att valåret 2022 präglar utbudet. Till exempel kursen Politikerintervjun.

– Den är gjord speciellt för 2022, precis som kursen Digital presentation med valfokus, som jobbar mer med det visuella.

– Sedan har vi ett grundutbud som mycket handlar om granskning, som har ett stadigt högt söktryck. Vi har en kurs om att granska regionen. ”Från kommunal kontoplan till utdelningar i skatteparadis” är en ny kurs.

Annons Annons

Kriminaljournalistik med journalisten och författaren Lasse Wierup är också en relevant kurs 2022, tycker Annicka Flovin, eftersom kriminalpolitiken väntas bli en het valfråga.

– Som alla våra kurser blir det mycket hands on, att göra och testa olika grepp.

Hur gör ni för att vara uppdaterade på vilken fortbildning svenska journalister behöver?
– Vi pratar mycket med branschen, har kontakter med redaktioner och journalister. Och göra en egen omvärldsbevakning för att försöka vara så relevant som möjligt. Det är ingen exakt vetenskap utan handlar mycket om att försöka tyda och tolka omvärlden: vad händer?

Hur intresserade är arbetsgivarna av att skicka journalister på fortbildning?
– Jag uppfattar att vi har ett bra samarbete med arbetsgivarna.

Klimat och miljö är ett område som tagit större plats i Fojos kursutbud de senaste åren, samtidigt som bevakningen vuxit och vässats i svenska medier.

– Det har skett en otrolig utveckling, vi har kommit in i klimatjournalistikens 2.0. Det som görs är otroligt proffsigt. Det är inte längre fråga om att bara beskriva hur glaciärerna smälter, utan mycket mer mot ansvarsutkrävande och granskning.

– Vi är bara i början av den här floden av företag och organisationer som ska bli gröna – här finns mycket intressant och viktigt att göra. Vi måste bli ännu mer relevanta: vad är nästa steg, undrar Annicka Flovin.

Några av vårens kurser på Fojo:

  • Sport och samhälle, med Fredrik Nejman
  • Gräv i biståndet, med Carolina Jemsby
  • Från kommunal kontoplan till utdelningar i skatteparadis, med Per Agerman och Malin Crona
  • Politikerintervjun, med Anna Ivemark och Sverker Olofsson
  • Satsningar i Norr, med Arne Müller
Fler avsnitt
Fler videos