Gå direkt till textinnehållet

Kersti Forsberg lämnar Fojo: ”Går inte att driva verksamheten som hittills”

Kersti Forsberg vill inte stanna på Fojo när organisationen förändras. ”Men jag vill inte vara den som målar fan på väggen. Mitt Fojohjärta är gigantiskt.”

På fredag gör Fojos verksamhetschef Kersti Forsberg sin sista arbetsdag. Förra veckan var hon en av värdarna för den hittills största globala konferensen för grävande journalistik GIJC, i Göteborg.

– Det var fantastiskt, så häftigt att ha fått göra en sådan här sak. Fojos signum är ju att vi jobbar både nationellt och globalt. Det blev en manifestation av det också.

Har du hunnit pusta ut?
– Vi har fortfarande en del efterarbete, men jag har sovit väldigt mycket.

Säkerhetsläget i världen gjorde att säkerhetsförberedelserna inför konferensen var omfattande.

– Vi tyckte också att vi hade förberett oss så mycket vi kunde. Men när det här väldigt tydliga hotet kom mot de ryska journalisterna så fick vi göra om ännu lite till.

En av flera mindre säkerhetsincidenter under veckan var uppgifterna om att en utländsk journalist skulle ha blivit bortförd i Göteborg. Men Kersti Forsberg kunde tidigt avfärda det som ett falsklarm.

– Vi hade en särskild säkerhetstelefon, som hade varit knäpptyst hela natten. Så när jag blev uppringd väldigt tidigt på morgonen av en reporter på radion gick det ganska snabbt att konstatera att det här handlade om något annat.

Kersti Forsberg tog beslutet att sluta på Fojo efter att Linnéuniversitetets rektor i maj beslutat att öka forskningsanknytningen och ytterligare integrera Fojo i universitetet.

– Jag tror inte att jag är rätt person att leda verksamheten framåt, när det nu kommer att göras ganska stora förändringar. Jag har också varit här i sju och ett halvt år och genomfört de uppdrag som den tidigare externa styrelsen ålade mig. Nu är det ett nytt uppdrag, då är det väl utmärkt att någon annan tar över.

När Journalisten intervjuade prodekanen i maj menade hon att Fojos uppdrag inte kommer att förändras, men din uppfattning är att det kommer att göra det?
– Ja, framför allt eftersom en stor del av Fojos personal – ekonomer, koordinatörer och kommunikatörer – inte längre organisatoriskt ska tillhöra Fojo, utan får andra chefer och tillhör fakulteten eller universitetets kommunikationsavdelning. En stor del av mitt beslut att sluta handlar om att jag inte tror att man kan driva verksamheten som hittills om inte all personal tillhör samma organisation.

– Men det är spekulationer från min sida. Jag vill inte vara den som målar fan på väggen i detta, mitt Fojohjärta är gigantiskt, jag vill bara att verksamheten ska fortsätta fungera så bra som möjligt.

Branschen har uttryckt oro för att Fojo nu ska bli mindre praktiskt inriktat, säger Kersti Forsberg.

– Men dekanen har på personalmöten upprepat att Fojo ska fortsätta vara praktiker, en brygga mellan akademi och praktik. Sedan vill man lägga på ett lager av mer samarbete med övriga universitetet.

Hon är stolt över Fojos verksamhet och medarbetarna i 20-talet länder.

– Det har varit en ynnest att få jobba i en på riktigt internationell organisation. Utmaningarna för journalistiken är desamma, även om det är olika grader i helvetet.

Hittills har Fojo bara drabbats marginellt av nedskärningen i biståndsbudgeten.

– Men vi väntar i detta nu på att till exempel få veta om vi kan fortsätta med vårt program i Somalia.

Vad skulle det innebära om ni inte kan fortsätta?
– Det vore extremt dystert, med tanke på de fina resultat vi sett. Som dels handlar om att journalistutbildningen på universitetet är tillbaka, dels om jämställdheten och kvinnliga journalisters arbetsvillkor.

Hur står sig Fojo som fortbildare i Sverige?
– Starkt, trots alla nedskärningar i branschen. Vi har fortfarande högt söktryck på våra kurser, många som tar hjälp av Offentlighetsjouren och vår projektledare som jobbar mot hat och hot.

– En av de saker jag lämnar med stolthet är att Fojo blivit en kraft i svensk mediebransch. Vi är idag en röst och part som är med, i allt från att arrangera Pressfrihetens dag, till att sitta i Unescorådets forum kring hat och hot, Arbetsförmedlingens branschråd…

– Det är en position som behöver vårdas och värnas.

Vad ska du göra nu, efter nästan 25 år först som chefredaktör och sedan Fojochef?
– Vila! Jag ska åka på en yogaresa. Sedan får vi se vad som händer.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler