Gå direkt till textinnehållet
En solist vid Kungliga Operan önskade livet ur Expressens Mattias Carlsson. Operan tar kraftigt avstånd från uttalandet.
Foto: Kungliga Operan

Klas Granström: ”Bra att Operan agerar”

Kungliga Operan har pausat uppdragen för den solist som uttryckt att Expressens reporter Mattias Carlsson borde dö. Chefredaktören Klas Granström välkomnar att Operan markerar.

En solist aktuell i Kungliga Operans nya uppsättning av ”Tosca” skrev i veckan i sociala medier om Expressens krigskorrespondent Mattias Carlsson som nyligen rapporterat från den ryska Kursk-regionen: ”En svensk journalist som vill hamna på listan över journalister som illegalt kränkt ryskt territorium. Hoppas han blir kvar där i jorden”.

– Alla utspel av den här typen är oacceptabla. Här är det dessutom riktat mot en reporter som är ute i fält, och i kraft av det är exponerad för stora risker, säger Expressens chefredaktör Klas Granström om inlägget.

I en kommentar på onsdagen skrev Expressens kulturskribent Gunilla Brodrej att operasolisten passerat en gräns ”för vad som är anständigt för en representant för den offentligt finansierade nationalscenen” och krävde ”en uppsträckning”. Senare på onsdagen meddelade Kungliga Operan i ett pressmeddelande att solistens uppdrag har pausats i väntan på att konsekvenserna av uttalandet utreds, och att operan tar ”kraftfullt avstånd” från de åsikter solisten uttryckt.

Annons Annons

– Här har vi en kulturpersonlighet som agerar i offentligheten på det här sättet. Det är rätt att det uppmärksammas, och det är bra att Operan agerar både snabbt och resolut, tycker jag, säger Klas Granström.

Att en operasångare reagerar på det här sättet utifrån att en reporter varit inbäddad reporter med ukrainska styrkor – säger det något om hat- och hotnivån generellt? Har den förvärrats?

– Vi har ett konstant tryck av hat och hot mot våra journalister. Det går upp och ned i takt med nyhetsbevakningen, men är ett konstant problem för tidningen och våra medarbetare, och som vi tyvärr tvingas arbeta med hela tiden, säger Klas Granström.

Både Rysslands anfallskrig i Ukraina och Gazakriget är konflikter som upprör väldigt mycket, konstaterar han.

– Men tyvärr var den här typen av agerande mot journalister vardag redan innan.

Hur mycket resurser behöver ni lägga på det här?

– Vi har fördelen att ha jobbat med kontroversiell journalistik i många år och har både rutiner och strukturer för hur vi hanterar medarbetare och chefer som blir utsatta. Vi lägger mycket tid och kraft på detta.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos