Hur ska jag hantera hoten i inkorgen?
Fråga förbundet Sedan en tid tillbaka har jag fått hotfulla meddelanden till min jobbmejl. Vad ska jag göra?
Berätta för arbetsgivaren, exempelvis din närmsta chef. Du har rätt att få stöd och hjälp av din arbetsgivare i en sådan här situation. Tillsammans kan ni resonera kring vad du behöver. Det kan handla om hur du hanterar de meddelanden som har kommit och de som eventuellt kommer framåt. Det kan också handla om kontakt med företagshälsovården eller annan expert. Arbetsgivaren har också ett ansvar att förebygga att det inträffar igen.
Beroende på vad det är som ligger bakom hoten kan det behövas tillfälliga rutiner vid bevakning av särskilda frågor, eller så behöver det ske en allmän förändring av exempelvis kommentarsfält, byline eller liknande.
Journalistförbundets rekommendation är generellt att hot också ska polisanmälas. Du kan också ta hjälp av skyddsombudet på din arbetsplats för att säkerställa att företagets rutiner följs.
En ännu större fråga är hur journalister hantera hotet från USA och dess spionerilag?
Europarådets parlamentariska församling (PACE) har tagit upp fallet Julian Assange. I den resolution som parlamentet ställt sig bakom framkommer stor oro för journalister. PACE befarar att hanteringen av Julian Assange “skapar en farlig avkylningseffekt och ett klimat av självcensur som påverkar alla journalister, utgivare och andra som rapporterar om frågor som är väsentliga för att ett demokratiskt samhälle ska fungera”.
Resolutionen tar starkt ställning för journalister och journalistik. Punkt 17 lyder: “Församlingen påminner om att nyhetsinsamling är ett viktigt förberedande steg i journalistiken och skyddas av rätten till yttrandefrihet som erkänts av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Församlingen konstaterar att Assange straffades för att ha ägnat sig åt aktiviteter som journalister utför dagligen: de inhämtar och tar emot läckt information från sina källor och publicerar den om den ger trovärdiga bevis för oegentligheter.”