Utpekad kvinna fick
inte bemöta uppgifter

2 maj, 2016

MEN-beslut Pressens opinionsnämnd klandrar Falu-Kuriren för att ha brutit mot god publicistisk sed. Tidningen hade skrivit om en grannkonflikt i området, där en kvinna pekas ut som att hon hotfullt kör bil mot personer och hade inrättat dödslistor. Men kvinnan fick inte bemöta flera av uppgifterna.

Den 25 juli förra året puffade Falu-Kuriren på sin förstasida för en rad artiklar i tidningen med rubriken ”Grannkonflikter – ett svårt fall för polisen”. I länet hade ett antal svåra grannkonflikter puttrat i flera år, vilket belystes. Artikeln anmäldes av den i artiklarna anonymiserade kvinnan själv, som menar att i artiklarna påstod tidningen vissa saker som hon inte fick bemöta.

Bland de uppgifter som publicerades fanns:

*Att hon hotfullt är ute och kör bil mot personer.

*Att hon har dödslistor med personer som hon vill se döda.

*Att visa inte längre känner sig trygga med att släpa ut sina barn utan ständig uppsikt.

PON menar att rapporteringen kring kvinnan var mycket långtgående och reservationslös och att de påståenden som läggs henne till last är mycket svåra att försvara sig mot. ”Samtidigt är det en betydande brist att tidningen inte ens givit anmälaren en möjlighet till samtidigt bemötande”, skriver PON i sitt beslut.

Det råder inte heller något tvivel om att kvinnan är utpekad inför den krets som känner till konflikten i hennes by, menar PON.

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies