Gå direkt till textinnehållet

Kandidaterna till styrelsen – de här frågorna vill de driva

De nominerade till nästa förbundsstyrelse svarar på vilka frågor som är de viktigaste för dem.

I valberedningens förslag till ny styrelse ingår Ulrika Hyllert (ordförande), Tomas Backlund (vice ordförande) samt ledamöterna Zenaida Hadzimahovic, Anna Herdenstam, Ann Johansson, Gunilla Kracht, Jens Krey, Gert Lundstedt, Gabriella Mohoff, Hanna Nyberg, Noa Söderberg, och Erika Wiman Snäll. Ytterligare en person är nominerad: Linda Kask.

Fler kandidater kan nomineras under kongressen den 6-7 oktober.

Här svarar samtliga nominerade på vilka frågor som är viktigast för dem och varför de kandiderar:

Annons Annons

Ulrika Hyllert

Arbete: Nu förbundsordförande, tidigare Sveriges Radio
Kandiderar till: Ordförande

– Det finns flera frågor jag hoppas få möjlighet att fortsätta driva eller initiera arbete kring under nästa kongressperiod. Det handlar om att jobba ännu mer med frilansfrågor och otryggheten för visstidsanställda och samtidigt se till att värna tillsvidareanställningar och förbättra villkoren för dem med fasta tjänster. På grund av pandemin har senaste 1,5 året handlat om att akut hantera allt från att lobba för ökat mediestöd och stöd till egenföretagare till att förhandla korttidsarbete och lösa helt nya arbetsmiljöfrågor. Det som jag ser som helt nödvändigt under kommande kongressperiod är kraftigt stöd till förbundets hjärta: alla klubbar och förtroendevalda. Post corona vill jag skapa förnyat utrymme för våra yrkesfrågor som till exempel yrkesetik och yttrandefrihet.

– Om jag får förtroende som ordförande kommer jag så snart det är möjligt att föreslå för förbundsstyrelsen att förbundet ska ordna någon form av större konferens eller möte för engagerade inom förbundet. De frågor jag brinner extra för som många nog hört mig säga tidigare är arbetsmiljö, mångfald, diskrimineringsfrågor och att motverka otrygghet.

Hanna Nyberg

Arbete: Sveriges Television, Göteborg
Kandiderar till: Ordförande, vice ordförande, ledamot

– Att jobba fackligt är det viktigaste för mig och att jobba för något som är större än klubben på SVT skulle kännas jättefint. Jag har upptäckt att jag gillar att höras och synas och jag känner mig som en ledartyp. Jag vill uppvärdera yrket. Det har effekt på flera områden: löner, arbetsvillkor och status. Journalister blir ganska bespottade och jag vill vara aktiv i debatten.

Linda Kask

Arbete: Norrländska Socialdemokraten
Kandiderar till: Ledamot (nyval)

– Den viktigaste frågan, bland många, är samma som den som fick i gång mitt engagemang för snart 20 år sedan. Rätten till en trygg anställning och schyssta arbetsvillkor. Arbetsgivare missbrukar fortfarande Las, trots att rekryteringsbasen för journalister är en helt annan i dag än när jag började jobba.

– Det behövs en representant från vår norra landsände. Jag vill vara en röst för oss som jobbar utanför storstadsområdena, i en speciell geografi med långa avstånd. Många av oss jobbar ensamma, med stora bevakningsområden.

Gunilla Kracht

Arbete: Frilans
Kandiderar till: Ledamot (nyval)

– Den viktigaste frågan är att alla medlemmars perspektiv kan tillgodoses inom förbundet, vi är en sammansatt grupp och det går egentligen inte att sammanfatta allas behov i en fråga utan att riskera att någon kan känna sig utelämnad. Ett inkluderande förbund där alla medlemmar känner sig sedda är viktigt för mig. Men som frilansfackligt aktiv ser jag det naturligtvis som väldigt viktigt att bevaka upphovsrättsfrågor. Internationell solidaritet ligger mig också varmt om hjärtat.

– Det är helt enkelt ett hedersuppdrag som jag tackar ja till för att jag fått förtroendet.

Erika Wiman Snäll

Arbete: Barometern/OT
Kandiderar till: Ledamot (nyval)

– Jag vill utveckla utbildningarna så att klubbarna får ännu mer stöd i sitt arbete, det gäller både vilken typ av utbildningar vi har och hur/var vi bedriver dem.

– Jag tycker att det fackliga arbetet är viktigt och vore stolt om jag på något sätt kunde bidra till att stärka det fackliga arbetet och på det viset göra arbetslivet bättre för våra medlemmar.

Anna Herdenstam

Arbete: Expressen TV
Kandiderar till: Vice ordförande, ledamot (nyval)

– Jag är engagerad. Vi jobbar mycket över redaktionsgränserna inom Bonnier News och jag har synts och hörts mycket där och vågat ta fajten på golvet. Slåss för bättre villkor kan man göra i högre grad med stigande ålder, jag märker att yngre kollegor inte alltid vågar engagera sig, kanske för att man inte vill riskera sin position. Jag vill få fler unga journalister att bli fackligt intresserade. Den fackliga kampen har ju drivits i decennier så det handlar inte om att jag tror mig komma med något nytt, förbundsstyrelsen gör redan ett bra arbete. Med det sagt tror jag att vi behöver jobba med att få fler unga att engagera sig fackligt.

Gert Lundstedt

Arbete: Frilans
Kandiderar till: Ledamot

– Det har tagit sin tid att komma in i arbetet i förbundsstyrelsen. Detta, liksom att villkoren generellt för journalister och journalistiken är inne i ett omvälvande skede, och att viktiga frilansfrågor vad gäller arvoden och upphovsrätten står inför avgöranden, gör att jag kandiderar för ytterligare en period.

Ann Johansson

Arbete: TV4
Kandiderar till: Ledamot

– Jag tror det är bra med kontinuitet – det tar ett tag att komma in i styrelsearbetet och vi har ett viktigt jobb framöver att säkra förbundets framtid.

Gabriella Mohoff

Arbete: Göteborgs-Posten
Kandiderar till: Ledamot

– Jag känner att vi har påbörjat ett arbete med bland annat ekonomin som jag gärna är med och slutför. En stor del av den här kongressperioden har upptagits av coronapandemin på olika sätt. Det vore roligt att fortsätta en period till för att få en chans att arbeta mer med ”normala” frågor också. Pressfriheten är under attack från flera håll och ett bra sätt att jobba för den är att sitta i förbundsstyrelsen.  

Jens Krey

Arbete: Dagens Medicin
Kandiderar till: Ledamot

– Kongressperioden har varit mycket speciell med både pandemi och hela Las-frågan, dessutom tar det i normala fall, vad jag har förstått, tid att sätta sig in i förbundsstyrelsearbetet. Mot den bakgrunden, och mot erfarenheterna från min lokalfackliga vardag, tycker jag fortfarande att jag har mycket att ge förbundet och till viss del även lära själv.

Tomas Backlund

Arbete: Vice förbundsordförande på deltid, Östersunds-Posten
Kandiderar till: Vice ordförande

– Jag brinner för det här jobbet och jag vill verkligen fortsätta det arbete som vi påbörjat under den här kongressperioden, inte minst när det gäller förbundets ekonomi. Hittills har vi till stor del tvingats bromsa oss ur den nedåtgående spiral som beror på strukturomvandlingen i branschen. Det är inte en hållbar lösning på sikt. Jag vill arbeta för att vi ska flytta foten till gasen och våga satsa oss ur detta.

– Dessutom kan jag inte tänka mig ett viktigare arbete än att göra Journalistförbundet ännu starkare i den tid vi befinner oss i. Vi måste bli bättre på att lyfta fram den oberoende journalistikens uppdrag och värde i ett demokratiskt samhälle.

Noa Söderberg

Arbete: Vikarie på Flamman
Kandiderar till: Ledamot (nyval)

– Jag vill att vi ska fokusera på vår roll som fackförbund. Framför allt genom att ta fasta på de största kraven från senaste avtalskonferensen och redan nu börja förbereda för att förbundet ska vara starkare i nästa avtalsförhandling, så att fler av kraven kan bli verklighet – genom konflikt, om så behövs. Det är också det absolut bästa sättet att stärka journalisterna som yrkesgrupp. När unga människor avråds ifrån att bli journalister på grund av dåliga arbetsvillkor är det svårare att värna journalistiken som en demokratisk grundpelare.

– Jag kandiderar till förbundsstyrelsen för att frågorna jag nämnt – kanske framför allt de som rör bemanningsföretag, otrygga anställningar i public service, låga frilansarvoden, låga löner på lokaltidningar och brist på återhämtning – behöver hanteras för att förbundet ska fungera på sikt, och för att jag gärna vill bidra till det på alla vis jag kan.

Zenaida Hadzimahovic

Arbete: Östgöta Correspondenten
Kandiderar till: Ledamot (nyval)

– Den viktigaste frågan för mig är kampen för att journalister som just nu kommer in i yrket ska ha trygga anställningsvillkor och de erfarna ska ha hållbara arbetsvillkor.

– Jag kandiderar till förbundsstyrelsen för att det är som med att bestiga Kebnekaise – man bestämmer sig för att göra sitt bästa och gör det i förhoppningen om att det ska ge ett resultat. Frågorna som jag brinner för är som Kebnekaise, eviga och värda en rejäl ansträngning – inom förbundsstyrelsen.

Fler avsnitt
Fler videos