Gå direkt till textinnehållet

Experter varnar journalister för nya AI-appar som kan skapa falska bilder

Efter att Microsoft gått ut med att man kommer integrera ett nytt AI-verktyg i sitt Officepaket som kan skapa falska bilder varnar experter för konsekvenser. ”Riktmärket måste vara att fortsätta med traditionella journalistiska metoder för att verifiera informationen”, menar en expert.

Det är brittiska Journalism.uk som berättar om flera nya appar på marknaden, som genom AI-teknik kan skapa falska bilder med några få klick. Bland annat har en av apparna orsakat ”en storm” av falska bilder på sociala medier när en tyfon drabbade Japan i september. 

Det var först efter att en av de falska bilderna genererade nästan 6 000 retweets som personer började ifrågasätta bilderna, då hade redan flera journalister vid lokala medier delat bilderna vidare. 

Det handlar om så kallade ”Text-to-image software”, som använder AI-teknik för att skapa bilder av text du skriver in i en ruta. En av de mest spridda verktygen heter DALL-E och finns tillgänglig för allmänheten sedan en månad tilbaka. I förra veckan gick Microsoft ut och berättade att man kommer integrera DALL-E 2 i sitt Officepaket, vilket gör verktyget tillgängligt för miljontals användare världen över. 

Annons Annons

Brendan Paul Murphy, som föreläser om digitala medier, varnar för att journalister behöver vara extra vaksamma över små detaljer i bilder, som datum eller platser där bilderna sägs vara tagna. 

”Riktmärket måste vara att fortsätta med traditionella journalistiska metoder för att verifiera informationen”, menar han. 

Google har också ett liknande verktyg, Imagen, som inte har gjorts tillgängligt för allmänheten ännu eftersom det anses för farligt.
 

Fler avsnitt
Fler videos