Gå direkt till textinnehållet

Kampanjar för tryggare jobb

Vem tjänar på otrygga jobb? Det vill journalistklubbarna på SVT, SR, UR och TV4 att de anställda vid bolagen ska fråga sina chefer den närmaste tiden.

I dag sjösätter klubbarna i Journalistförbundets radio- och TV-distrikt en kampanj mot otrygga journalistjobb.

– Vi vill lyfta frågan om otrygga jobb igen – det är inte första gången, säger Ulrika Hyllert, ordförande för SR-klubben.

– Det ser lite olika ut på de olika bolagen. På TV4 är utlasningar inte ett så stort problem just nu, men man har många timvikarier och korta anställningar. På SVT har man bemanningsanställda och på SR har vi ett stort problem med utlasningar. Förhållandena skiljer sig åt men har det gemensamt att det rör sig om otrygga jobb.

Annons Annons

Med kampanjen vill klubbarna visa att frågan är ständigt aktuell hos journalistklubbarna – och ge tillsvidareanställda chansen att visa stöd och solidaritet med kollegor med otrygga jobb.

– Vi vill också få till en diskussion med arbetsgivarna. Vi vill vara öppna för diskussion, inte slå fast att det är på det ena eller andra sättet. Men vi har väldigt svårt att tro att någon kan tjäna på den extremt höga flexibiliteten i reda pengar. Vi tycker att det är ett slöseri med journalistisk kompetens att låta folk sluta precis när man blivit varm i kläderna, säger Ulrika Hyllert.

Facebookgruppen ”Vem tjänar på otrygga jobb” hade nästan 900 medlemmar på tisdagsmorgonen, och klubbarna hoppas att många ska diskutera och dela med sig av tankar och erfarenheter av otrygga jobb där.

I dag på morgonen delar klubbarna ut flygblad vid arbetsplatserna, och uppmanar alla anställda i Stockholm att sluta upp för en manifestation i Radiohusparken klockan 12.00. Anställda på övriga orter uppmanas att lägga upp bilder av sig själva på Facebookgruppens sida.

Klubbarna försöker i dag också räkna hur många medarbetare med otrygga jobb som finns i varje företag.

Fler avsnitt
Fler videos