Gå direkt till textinnehållet

Kallsäby: ”VLT skrämmer politiker till tystnad”

Västerås tidigare kommunfullmäktigeordförande Lars Kallsäbys (C) angrepp på VLT fick stark kritik av tidningens chefredaktör Daniel Nordström, samt internt i partiet. I en intervju med Journalisten varnar han nu för att unga politiker skräms till tystnad i debatten.

Journalisten berättade i onsdags om den politiska presstödsattacken mot VLT. I en debattartikel i VLT gick Gert Wallin, tidigare ordförande i Folkpartiet Västerås, samt Lars Kallsäby (C) som fram till i höstas var ordförande i kommunfullmäktige, till angrepp mot VLTs ledarsida och menade att eftersom ”VLT är en lokaltidning med monopolliknande ställning” som får ”nära 30 miljoner kronor i presstöd från skattebetalarna” borde tidningen vara ”försiktig med ett alltför ensidigt ställningstagande” i frågan om Västerås flygplats.

Västerås genomförde i slutet av mars en folkomröstning om flygplatsen, och debatten under året var mycket infekterad. En stor majoritet, 78 procent, röstade för att behålla flygplatsen. VLTs ledarsida hade tagit ställning för en nedläggning – och Wallin och Kallsäby menade att uppgifterna om att flygplatsen medförde en stor kostnad för skattebetalarna inte var korrekt.

Lars Kallsäby ångrar inte att frågan om presstödet ”slank med” i debattartikeln.

Annons Annons

– Det var sakfrågan, om flygplatsens samhällskostnad, som var viktig. Samtidigt pågick det en liberal debatt om presstödet och vi slirade in på det. Det kanske inte var så bra att det blev fokus på det, men det är en viktig fråga. Tänk om vi hade en oberoende Sverigedemokratisk tidning som skrev osakligt och drev kampanj och samtidigt mottog presstöd, skulle vi av motsatt åsikt inte få ifrågasätta det då heller? säger Lars Kallsäby till Journalisten.

Han insåg att det skulle bli reaktioner.

– Så jäkla dumma är vi inte att vi inte förstår att det skulle upplevas som problematiskt. Jag förstår invändningen, och att det kunde tolkas som att vi ifrågasatte mediernas fria roll. Jag har fått duktigt dunk på huvudet för det, både av VLTs chefredaktör och av mina partikamrater. Men angreppet jag fick av chefredaktören var lite magstarkt, att det var ett ”skrämmande magplask från hög höjd”, och ”ovärdigt” … det var lite trumpigt, tyckte jag.

– Men på det hela taget var det väl som det ska vara, och som jag tycker att det ska vara: journalister ska kritisera och politiker ska få på huvudet. Problemet är att jag tror att politiker är rädda för att diskutera presstödet.

Hur menar du, rädda?
– Alla såg vad som hände mig och Wallin när vi lyfte frågan om VLTs presstöd, vi blev ganska hårt åtgångna. Vi två har varit med så länge och har inte så mycket att förlora, men för yngre politiker kan det vara avskräckande. Det är ledsamt att partier och politiker tystas när känsliga frågor berörs om presstödets utformning.

Vad menar du är problemet med presstödet?
– Jag är inte motståndare till presstöd. Det infördes eftersom om man bara låter de kommersiella krafterna verka så kan det skada mångfalden i debatten, och var tänkt att gå till andratidningar. Nu går presstödet till förstatidningar med monopolställning, som VLT.

Du menar att eftersom VLT tar emot pengar som ska öka mångfalden borde VLT ta ett ansvar för mer mångfald på ledarplats?
– Man ska veta att flygplatsdebatten i Västerås har varit väldigt speciell och väldigt infekterad. Medan resten av Sverige har debatterat corona det senaste året har vi i Västerås bara snackat om flygplatsen. Under mina 30 år har jag aldrig varit med om en fråga som engagerat så mycket. VLT har varit duktiga på att ta in olika åsikter på debattsidan, men man kanske också skulle ha kunnat ta in en krönikör med motsatt åsikt som ledarsidan, säger Lars Kallsäby.

Daniel Nordström, chefredaktör på VLT. Foto: Tor Johnsson

VLTs chefredaktör Daniel Nordström anser att Lars Kallsäby helt missar poängen.

– Det är självklart att man ska kunna kritisera vår journalistik, och att man ska kunna kritisera presstödet. Presstödet diskuterar vi själva i branschen hela tiden, det är sunt och nyttigt för debatten. Men när man som politiker ifrågasätter ett ställningstagande på ledarsidan och varnar för att det kan leda till att tidningen kan bli av med presstödet, då blir det ett hot mot pressfriheten. Det är oerhört allvarligt att politiker försöker påverka vårt innehåll på det sättet, säger Daniel Nordström.

Fler avsnitt
Fler videos