Gå direkt till textinnehållet

Politiskt angrepp på VLT för presstödet

Västeråspolitiker menar att Vestmanlands Läns Tidnings ledarsida ska ”vara försiktig” med sina ställningstaganden eftersom tidningen får statligt mediestöd. ”Det här belyser faran med presstödssystemet”, säger Matilda Molander, politisk redaktör på VLT.

För en månad sedan genomfördes en folkomröstning i Västerås om huruvida flygplatsen skulle läggas ned. S, L, MP och V ville se en nedläggning men invånarna röstade med stor majoritet, 78 procent, mot en nedläggning.

VLTs oberoende liberala ledarsida tog ställning för en nedläggning, och den politiska redaktören Matilda Molander beskriver debatten inför folkomröstningen som intensiv och stundvis hätsk.

– Jag fick veta att jag skulle drivas bort från stan, och att jag borde kastas i fängelse. Det var en väldigt infekterad debatt, säger Matilda Molander.

Annons Annons

Veckan före folkomröstningen drogs hela presstödssystemet in i debatten, när två lokala politiker gick till attack mot VLTs ledarsidas ställningstagande.

Gert Wallin, tidigare ordförande i Folkpartiet Västerås, samt Lars Kallsäby (C) som fram till i höstas var ordförande i kommunfullmäktige och fortfarande har uppdrag i kommunala bolag, skrev i en debattartikel i VLT:

”VLT är en lokaltidning med monopolliknande ställning och mottager nära 30 miljoner kronor i  presstöd från skattebetalarna.

Mot denna bakgrund anser vi att det finns anledning för tidningen att var försiktig med ett alltför ensidigt ställningstagande i frågan, och dessutom särskilt viktigt med faktagranskning. Att då i slutskedet av pågående valrörelse utnyttja tidningens lokala monopolställning för att på ledarsidan framföra en ensidig och samhällsekonomiskt felaktig analys av flygplatsens ekonomiska betydelse för Västerås skattebetalare blir därför enligt vår uppfattning tveksam.”

Chefredaktören Daniel Nordström gick till hårt motangrepp i en replik i VLT:

”Med bakgrund av att VLT har presstöd menar de båda uppenbarligen att VLT ska vara försiktig med vad som uttrycks på ledarsidan. Det vittnar om ett totalt förakt mot pressfriheten”, skrev Daniel Nordström den 2 april.

Liberalerna i Västerås har i en replik i VLT tagit avstånd från den tidigare partikollegan Gert Wallins inställning och menar i en replik att de ”aldrig skulle komma på tanken att – med hänvisning till att VLT uppbär presstöd – avkräva VLTs ledarsida att förhålla sig neutral i viktiga politiska frågor.”

Gert Wallin säger till Journalisten att han menar att presstödet inte längre går till de saker det är tänkt för.

– Ledarsidan tog tydlig ställning för nedläggning av flygplatsen och vi upplevde att det var svårt att nå ut med våra argument för att behålla flygplatsen. Presstödet tillkom för att skapa mångfald i debatten, för att andratidningarna skulle kunna överleva. Nu går stödet i stället till förstatidningar med monopolställning, som VLT, som drev en ensidig kampanj i flygplatsfrågan. När man får så mycket pengar i statligt stöd måste man vara försiktig, säger Gert Wallin.

Gert Wallin menar också att ett skäl till att VLT ska vara försiktiga är de nya kritiserade föreskrifterna som Myndigheten för press, radio och tv införde den 15 april gällande redaktionsstöd, vita fläckar-stöd samt innovationsstöd, där ”nyhetsmedier som sprider desinformation eller vilseleder kring vetenskap” ska kunna nekas stöd.

– Jag har följt debatten om de nya reglerna i Journalisten. De beräkningar som VLTs ledarsida gjort rörande skattebetalarnas kostnad för flygplatsen är felaktiga, vilseledande. Jag konstaterar att de nya reglerna därför kan ställa till problem för VLT, säger Gert Wallin.

Matilda Molander förnekar att ledarsidan lämnat någon vilseledande information, och häpnar över debatten. Hon menar att det är anmärkningsvärt att Centern inte har tagit avstånd från Kallsäbys uttalanden, på det sätt Liberalerna gjort med Gert Wallins uttalanden.

– Att det finns sviktande stöd för pressfriheten i vissa kretsar är känt, men det är oroande att etablerade politiker från liberala partier resonerar på det här sättet. Det här belyser faran med presstödssystemet, säger Matilda Molander.

I den frågan är hon i någon mån överens med Gert Wallin.

– Det finns allvarliga problem med presstödets utformning och det vore bra med en annan ordning, säger Gert Wallin.

Journalisten har utan framgång sökt Lars Kallsäby för en kommentar.

Fakta

Mediestöd till VLT

Under 2020 fick VLT totalt 32,4 miljoner kronor i statligt stöd via Myndigheten för press, radio och tv, varav 22,4 miljoner kronor i driftstöd, 6,8 miljoner kronor i redaktionsstöd, 1,1 miljon kronor i vita fläckar-stöd samt 1,4 miljoner kronor i pandemistöd.

Fler avsnitt
Fler videos