Gå direkt till textinnehållet

Jurister vädjar till regeringen att inte vattna ur anti-Slapp-direktivet

Juristerna Per Hultengård och Ulf Isaksson kritiserar den svenska regeringens arbete med EUs lag mot munkavleprocesser.

Våren 2022 kom EU-kommissionens förslag till ett nytt EU-direktiv som ska hindra makthavare att starta obefogade rättegångsprocesser mot journalister i syfte att tysta dem, så kallade Slapp.

I arbetet med att göra lag av förslaget har den svenska regeringen genom Sveriges ordförandeskap nu en huvudroll. En rad pressfrihetsorganisationer kritiserade tidigare i vår det urvattnade kompromissförslag som just nu ligger på bordet.

”Helt otillräckligt”, sade RSF Sveriges ordförande Erik Halkjaer till Journalisten i mars.

Annons Annons

Idag stämmer Per Hultengård, jurist, Tidningsutgivarna, och Ulf Isaksson, advokat som bistår DN i juridiska ärenden, Time Danowsky Advokatbyrå, in i kritiken.

”Det framstår (…) som överraskande för de flesta med intresse för yttrandefriheten att det svenska ordförandeskapet inte driver Slapp-frågan med större tyngd. Även om det finns skäl att ha förståelse för praktiska och politiska svårigheter är det svårt att säga annat än att den svenska rege­ringens arbete med lagstiftningsarbetet inte hittills sett ut att gynna det viktiga arbetet med att motverka munkavleprocesser.

Det finns ännu tid. Vi hoppas att rege­ringen inser att värnet av mänsk­liga rättigheter och demokrati är sällsynt dåliga ämnen för kompromisser”, skriver Hultengård och Isaksson på DN Debatt.

På tisdagen skickade Journalistförbundet tillsammans med Tidningsutgivarna, Reportrar utan gränser Sverige och Civil Rights Defenders ett brev till den svenska representationen i Bryssel med krav på att Sverige som ordförandeland värnar yttrandefriheten i de pågående förhandlingarna om Slapp-direktivet.

Fler avsnitt
Fler videos