Gå direkt till textinnehållet

Nytt krav: anti-Slapp-lagstiftning brådskar

Målet mot svenska Realtid visar att det finns ett akut behov av anti-Slapp-lagstiftning i Storbritannien, skriver 21 pressfrihetsorganisationer i olika länder i ett uttalande.

EFJ, Article 19, journalistförbunden i Sverige och Storbritannien, RSF Sverige och Pen International finns bland undertecknarna till uppropet som kräver konkreta åtgärder.

Att målet nu är nedlagt efter att Realtid förlikats med den svenska affärsman som stämde tidningen är välkommet, skriver organisationerna. Men att fallet kunde drivas så långt visar tydligt att det krävs åtgärder, inklusive brittisk lagstiftning, för att skydda journalister från att stämmas i domstol i syfte att tysta dem (så kallade Slapp).

”Det är svårt att föreställa sig att ett sådant här fall skulle gå så långt om mer robusta skydd fanns på plats. Vi måste se till att maktens granskare har möjligheterna att utföra sitt arbete, vilket är avgörande för vår demokrati”, heter det i uttalandet.

Annons Annons

Internationella RSF kritiserade i ett uttalande den 15 februari Realtids ägare för att gå med på förlikningen, i stället för att försvara journalistiken. RSF fruktar att uppgörelsen kommer att påverka pressfriheten i Sverige negativt, och uppmanar svenska myndigheter att agera mot Slapp.

Fler avsnitt
Fler videos