Gå direkt till textinnehållet

EU har enats om anti-Slapp-direktivet

EUs medlemsländer och parlamentet har kommit överens om det nya direktivet som ska stoppa obefogade rättsprocesser mot journalister.

Natten till torsdagen kunde EU-parlamentets förhandlare och medlemsländerna efter långa förhandlingar komma överens om de nya regler som ska sätta stopp för munkavlestämningar mot journalister, aktivister och forskare.

Anti-Slapp-direktivet lades fram av EU-kommissionen 2022. Våren 2023 fick det svenska ordförandeskapet kritik för att ha urvattnat förslaget.

Den uppgörelse som parlamentet och ministerrådet nu enats om reglerar gränsöverskridande så kallade Slapp-stämningar mot journalister och andra. Den som blir föremål för en uppenbart ogrundad stämning kan be domstolen att avskriva den på ett tidigt stadium, och den som stämmer kan åläggas att stå för alla rättegångskostnader, inklusive försvarets, skriver Europaportalen.

Innan anti-Slapp-direktivet blir verklighet måste det formellt godkännas av parlamentet och ministerrådet, och sedan inom två år implementeras av EUs medlemsländer.

 

Fler avsnitt
Fler videos