Gå direkt till textinnehållet

Journalistnätverk: Troligen israelisk eld bakom dödsskjutningen

Israelisk eld var troligen orsaken till Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Aklehs död på Västbanken, enligt en utredning gjord av journalistnätverket Bellingcat.

Den kända Al-Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds på Västbanken morgonen den 11 maj, när hon rapporterade från en räd utförd av israeliska styrkor. Reaktionerna på dödsskjutningen blev starka, med protester i flera palestinska städer.

I fredags begravdes hon i östra Jerusalem. Internationella Reportrar utan gränser larmade samma kväll om att ett tiotal journalister misshandlats och hindrats av israelisk militär från att rapportera från begravningskortegen. RSF ”fördömer starkt” angreppen och kallade dem ”oacceptabla och chockerande”. RSF återupprepade samtidigt sitt krav på oberoende internationell utredning om omständigheterna kring journalistens död.

Flera utredningar pågår för att bringa klarhet i hur Shireen Abu Akleh dog. Den journalistiska grävsajten Bellingcat, som arbetar med faktagranskning och undersökande journalistik via öppna källor, kom på lördagen till den preliminära slutsatsen att hon dödats av kulor från den israeliska militären, IDF. Analysen bygger på video- och ljudfiler som samlats ihop från sociala medier, från såväl palestinier som israeliska militärkällor.

Annons Annons

”Baserat på vad vi har kunnat granska var IDF närmast och hade den klaraste siktlinjen till Abu Akleh”, säger Giancarlo Fiorella som leder Bellingcats analysarbete, rapporterar TT.

Internationella Journalistfederationen IFJ lade redan i onsdags skulden för Abu Aklehs död på den israeliska armén, och fördömer starkt vad organisationen ser som ett målinriktat dödande av en palestinsk journalist. IFJ har redan lämnat in en anmälan om dödligt våld mot palestinska journalister till Internationella brottmålsdomstolen ICC, och kommer att uppdatera den med fallet Shireen Abu Akleh.

Fler avsnitt
Fler videos