Gå direkt till textinnehållet

New York Times: Skottet som dödade Abu Akleh kom från israelisk militärkonvoj

Totalt fem olika journalistiska granskningar av dödsskjutningen av journalisten Shireen Abu Akleh har nått samma slutsats.

New York Times granskning av videomaterial från dödsskjutningen av den palestinsk-amerikanska al-Jazira-journalisten Shireen Abu Akleh den 11 maj visar att skotten avfyrades från en plats där en israelisk militärkonvoj befann sig.

Tidigare har AP, CNN, Washington Post samt grävnätverket Bellingcat granskat fallet och kommit fram till att det troligen var en israelisk kula som dödade Abu Akleh. De granskningarna byggde dels på vittnesuppgifter, dels på videofilmer från händelsen.

Israelisk militär har uppgett att journalisten kan ha dödats av en palestinsk beväpnad person och att det inte har varit möjligt att avgöra varifrån skotten kom. Militären har också uppgett att om Abu Akleh träffats av en kula från en israelisk soldats vapen så berodde det på att soldaten skjutit mot en palestinsk beväpnad person. New York Times granskning visar dock att det inte fanns några beväpnade palestinier i närheten av Shireen Abu Akleh vid dödsskjutningen.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos