Gå direkt till textinnehållet

AP-rapport: Troligen israelisk kula som dödade Abu Akleh

Nyhetsbyrån AP har besökt platsen där Shireen Abu Akleh sköts till döds den 11 maj. APs analys pekar på att israelisk eld dödade henne, men ett definitivt svar går inte att ge.

Redan dagarna efter dödsskjutningen av den välkända palestinsk-amerikanska Al-Jazeera-journalisten presenterade det internationella grävnätverket Bellingcat slutsatsen att israelisk eld troligen dödade henne.

I måndags uppgav den israeliska militärens advokat att det inte går att slå fast om Abu Akleh dödades av en israelisk soldat som siktade på henne, eller av en förlupen kula från en beväpnad palestinier, rapporterar TT.

Nyhetsbyrån AP presenterar nu slutsatserna av sin egen utredning. AP har förutom att analysera videor och foton från platsen varit på plats i Jenin på Västbanken och träffat vittnen. Bland dem Al-Jazeera-producenten Ali Samoudi. Han berättar för AP att israeliska soldater stod posterade 200 meter från journalisterna, som bar hjälmar och blå västar märkta PRESS.

”Vi gick ut i ett öppet område så att de kunde se oss. De visade inte att de ville att vi skulle lämna platsen, så vi gick långsamt framåt cirka 20 meter”, berättar han för AP.

Soldaterna ska sedan först ha avlossat ett varningsskott som fick honom att ducka och springa tillbaka. Det andra skottet träffade honom i ryggen, och Shireen Abu Akleh träffades i huvudet och verkar ha avlidit omedelbart.

AP skriver att ett slutgiltigt svar kan bli svårt att nå på grund av den djupa misstron mellan det palestina och det israeliska styret. Israel föreslog tidigt en gemensam utredning och bad den Palestinska myndigheten att lämna över den dödande kulan så att den kan analyseras. Men palestinierna litar inte på att Israel gör en oberoende utredning och har sagt nej till att lämna ut kulan.

Shireen Abu Aklehs arbetsgivare Al Jaazera har anklagat Israel för att avsiktligt ha dödat henne. Internationella Journalistfederationen har anmält Israel för krigsbrott efter att fem palestinska journalister, varav Abu Akleh är en, dödats eller skadats av israeliska styrkor. Journalistförbundet står bakom anmälan.

Martin Blecher, generalsekreterare i Vänskapsförbundet Sverige-Israel, menar i en debattartikel i Journalisten att Journalistförbundets anmälan om krigsbrott är mer ett politiskt och populistiskt ställningstagande, än ett försök att värna om journalisters integritet och frihet.

Fler avsnitt
Fler videos