Gå direkt till textinnehållet

Israel uppger att Abu Akleh sannolikt dödades av israelisk soldat

Israelisk militärpolis inleder ingen förundersökning rörande mordet på al-Jazira-journalisten Shireen Abu Akleh.

På måndagen offentliggjordes en utredning genomförd av den israeliska armén, där slutsatsen är att det är ”stor sannolikhet” att Shireen Abu Akleh ”av misstag” träffades av israelisk eldgivning, men att det inte helt går att utesluta att hon dödats av en beväpnad palestinier. Ingen förundersökning om brott i samband med dödsskjutningen kommer att inledas, uppger armén.

USAs utrikesdepartement välkomnar granskningen men betonar vikten av ansvarsutkrävande.

Flera medier och organisationer har granskat dödsskjutningen av den amerikansk-palestinska journalisten Shireen Abu Akleh i Jenin på Västbanken den 11 maj, bland dem New York Times som konstaterar att skottet som dödade henne avfyrades från en plats där en israelisk militärkonvoj befann sig. Samtliga undersökningar har pekat mot att en israelisk soldat dödat henne, och har slagit fast att det inte fanns några palestinska stridande vid platsen där hon befann sig.

Shireen Abu Aklehs familj kommenterar i ett skriftligt uttalande utredningen och menar att Israel försöker ”dölja sanningen”.

Hennes arbetsgivare Al-Jazira tar i ett uttalande avstånd från utredningen och anklagar armén för att försöka undvika ansvar för mordet på Shireen Abu Akleh.

Fler avsnitt
Fler videos