”Journalistförbundet borde ta avstånd från SD”

11 oktober, 2022

DEBATT Journalisten Carl von Scheele uppmanar i en debattartikel Journalistförbundet att säga nej till bilaterala fackliga kontakter med Sverigedemokraterna, bland annat eftersom ”partiets ledning ser journalister som nationens fiender”. Förbundsordförande Ulrika Hyllert svarar att det är viktigt att förbundet är politiskt obundet.

För tolv år sedan införde TCO en policy som utesluter bilaterala kontakter med Sverigedemokraterna. Journalistförbundet, som är medlem i TCO, motsatte sig policyn. Frilansjournalisten och arbetsmarknadsreportern Carl von Scheele vill nu att förbundet omprövar sin inställning, som han menar är tvivelaktig och förkastlig:

”Vi har framför oss ett parti med ett neonazistiskt DNA, där ledande företrädare har deklarerat att judar, samer och muslimer inte kan bli riktiga svenskar. Dess ledning ser journalister som nationens fiender och talar om journalistrugby”, skriver han i en debattartikel i Journalisten och menar att arbetstagare riskerar att bli förlorare på lång sikt om SD normaliseras.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert avfärdar kravet och skriver i en replik i Journalisten att medlemmarnas intressen i sakfrågor står över vilken värdegrund en partipolitisk företrädare har:

”Vi arbetar hela tiden med politisk påverkan för medlemmarnas bästa. Och det är en stor skillnad på att påverka politiken och att ha ett särskilt förhållningssätt till ett enskilt parti. […] Jag vill inte att politiker ska fatta beslut som är avgörande för demokratin eller som är viktiga på andra sätt för medlemmarna utan att vi varit med och försökt påverka”, skriver Ulrika Hyllert i repliken.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies