Gå direkt till textinnehållet

Tyska journalistförbundet varnar för resor till Turkiet – ingen avrådan från SJF

Det tyska journalistförbundet DJV avråder sina medlemmar från att resa till Turkiet. Svenska Journalistförbundet gör ingen avrådan. ”Det är viktigt att journalister är på plats för att rapportera även när det finns risker”, säger ordförande Ulrika Hyllert.

Tyska DJV, Europas största journalistförbund med 30 000 medlemmar, avrådde i veckan sina medlemmar från att resa till Turkiet, rapporterar TT.

Rekommendationen görs efter att den tyska parlamentsledamoten Gökay Akbulut från vänsterpartiet Die Linke gripits under ett besök i Turkiet, anklagad för att för fyra år sedan ha spridit ”terrorpropaganda” i sociala medier.

DJVs ordförande Frank Überall säger i ett pressmeddelande att gripandet än en gång visar ”att Erdogans envälde betraktar alla kritiker som militanta fiender till staten och förföljer dem om de har möjlighet”. DJV råder den som i egenskap av journalist varit kritisk i sin rapportering eller på sociala medier mot Turkiet, Erdogan eller AKP att ”hålla sig borta från landet”.

Annons Annons

Svenska Journalistförbundet kommer inte att gå ut med någon liknande avrådan, trots att de svensk-turkiska relationerna varit minst sagt ansträngda det senaste året när Turkiets president reagerat starkt mot Erdogandockor, satirteckningar och koranbränningar i Sverige.

– Vi gör inte den typen av generella rekommendationer att avråda eller inte från resor, säger ordföranden Ulrika Hyllert i en kommentar till Journalisten.

Förbundet rekommenderar att alltid vara påläst och förberedd inför en resa eller bevakning, att arbetsgivare/uppdragsgivare har gjort en ordentlig säkerhetsanalys och att de har resurser och kompetens att agera om något händer.

– Jag anser i stället att det är viktigt att journalister verkligen är på plats för att rapportera även när det finns risker. Det är avgörande att det finns oberoende journalister på plats även i krigsområden, diktaturer, vid katastrofer eller vid våldsamma eller riskfyllda händelser på hemmaplan.

Journalister som funderar på att resa till Turkiet behöver förstås vara försiktiga och ta hänsyn till råd och rekommendationer, menar Hyllert.

– Men jag hoppas och förutsätter att utländska medier kommer fortsätta bevaka Turkiet på plats även om det kräver förberedelse och resurser.

Fler avsnitt
Fler videos