Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbunden i Danmark, Finland, Norge och Island lämnar IFJ i protest

Svenska Journalistförbundet blir kvar i Internationella Journalistfederationen (IFJ) när systerförbunden i Norden lämnar i protest mot IFJs flathet mot det ryska journalistförbundet. ”Vi utreder konsekvenserna av att lämna IFJ”, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert. UPPDATERAD

Journalisten berättade i december att det danska journalistförbundet DJ kan vara på väg att lämna världsfacket för journalister, Internationella Journalistfederationen (IFJ), och att flera av de nordiska journalistförbunden överväger att också begära utträde ur IFJ.

Bakgrunden är att IFJ inte uteslutit det ryska journalistförbundet RUJ, som stöder den ryska invasionen i Ukraina, och som rekryterar medlemmar i ryskockuperade områden i Ukraina. DJ har också kritiserat styrningen av IFJ och att IFJ valde att placera sin kongress i diktaturen Oman.

”Detta är inget enkelt beslut, men vi kan inte vara medlem i ett internationellt journalistförbund som inte slår vakt om pressfrihet, och vars val och beslutsprocesser inte lever upp till våra krav på transparens”, säger Dansk Journalistforbunds ordförande Tine Johansen i en kommentar.

Svenska Journalistförbundet har valt att stanna i IFJ – än så länge.

– Vi har pågående biståndsprojekt med särskild redovisning via IFJ vilket de andra journalistförbunden i Norden inte har. Vi utfärdar dessutom IFJs internationella presskort och vi har medlemmar som har försäkringar hos IFJ. Skulle vi begära utträde nu skulle det påverka medlemmar direkt, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert.

– Vi måste utreda konsekvenserna av att lämna IFJ innan vi fattar ett beslut, men vi delar de övriga nordiska journalistförbundens kritik mot IFJ. Vi har bland annat krävt att IFJ ska utesluta det ryska journalistförbundet. 

Så det kan komma ett beslut om att begära utträde när den utredningen är klar?
– Förbundsstyrelsen har diskuterat medlemskapet i IFJ på många möten, senast förra veckan, men vi vill inte fatta något förhastat beslut. Journalistförbundet har varit medlem i IFJ sedan 1950-talet och vi behöver analysera vilka följderna blir för våra biståndsprojekt och våra medlemmar.

Uppsägningstiden för medlemskap i IFJ är sex månader. DJ och de övriga tre nordiska journalistförbunden kommer att vara kvar i den Europeiska Journalistfederationen (EFJ).

Fler avsnitt
Fler videos