Gå direkt till textinnehållet

Journalister protesterade mot grundlagsändringen

Journalister samlades på onsdagsmorgonen utanför riksdagshuset där lagen om utlandsspioneri idag väntas röstas igenom. ”Det är en ryggmärgsreflex som journalist att vilja skydda sina källor”, säger initiativtagaren Alexandra Urisman Otto.

Alexandra Urisman Otto är klimatreporter på Dagens Nyheter. Som många andra journalister oroas hon av den nya lagen om utlandsspioneri, som också skrivs in i grundlagen. På onsdagsmorgonen stod hon tillsammans med ett tiotal andra journalister utanför riksdagshuset för att försöka påverka ledamöter på väg in till dagens debatt och omröstning att skicka tillbaka utlandsspionerilagen.

– Budskapet till politikerna är att jag som journalist vill kunna skydda mina källor, både nuvarande och kommande. Journalistiken är en avgörande del av demokratin, det sägs ibland som en klyscha, men det är helt vitalt, säger hon.

Annons Annons

Alexandra Urisman Otto och Erik Halkjaer framför sina farhågor om lagen till Liberalernas Johan Pehrson. Foto: Hanna Lundquist

Liberalernas partiledare Johan Pehrson, vars parti sedan i våras svängt till att nu stå bakom lagen, kommer gående och saktar ned när RSFs Erik Halkjaer och Alexandra Urisman Otto tar kontakt. Han svarar kort att lagen är den förra S-regeringens produkt, och hänvisar till lagens ventil om försvarlighet som ska skydda journalistik och journalistiska källor.

Alexandra Urisman Otto litar inte på att försvarlighetsklausulen räcker.

– Det är inte så journalistik fungerar, att man som källa chansar med vetskapen att man kan hamna i fängelse om uppgiftslämnandet efter prövning visar sig inte ha varit försvarligt. De få som är modiga och berättar riskerar att tystna, säger hon.

Alexandra Urisman Otto understryker att hon är journalist, inte aktivist, och säger att det är ”ganska obekvämt” att stå och markera utanför riksdagen.

– Men det här är en speciell situation, vi är själva berörda av lagförslaget. Det är en ryggmärgsreflex som journalist att vilja skydda sina källor. Jag skäms över att jag själv och hela kåren varit så sena, och missat det här.

Forskning & Framstegs chefredaktör Jonas Mattsson som också är på plats utanför riksdagen håller med.

– När det gäller yttrande- och tryckfriheten är det avgörande att vi som journalister står upp för den. Det är inte en partipolitisk fråga, säger han.

– Jag är orolig för vad den nya grundlagen, som kommer i ett osedvanligt dåligt läge, kommer att innebära. Mycket viktig journalistik riskerar att inte bli gjord, säger Jonas Mattsson.

Reportrar utan gränsers ordförande i Sverige Erik Halkjaer säger att det är första gången under hans fyra år som ordförande som initiativet till en manifestation kommer från svenska journalister.

– Det är ett sundhetstecken att vi manifesterar när pressfriheten pressas, men det är också ett tecken på en förskjutning, att det här nu sker i Sverige, säger han.

Han liksom övriga på plats är självkritiska för att branschen med få undantag vaknat fem i tolv.

I eftermiddag debatterar och röstar riksdagen om grundlagsändringen. Miljöpartiet, som sedan i våras svängt från ja till nej, hoppas att 56 ledamöter (en sjättedel av riksdagen) ska rösta med partiet om att skjuta upp grundlagsändringen ett år innan man fattar beslut. Men sedan Liberalerna ändrat hållning ser de inte ut att få gehör.

– Men på talmannens höstmiddag förra veckan pratade jag med åtminstone en ledamot som sade sig gå emot partilinjen, säger Erik Halkjaer.

Fler avsnitt
Fler videos